26.04.2020 / 15:48 Svijet - Nakon hapšenja aktivista

Demonstranti se okupili u tržnom centru u Hong Kongu

Demonstranti se okupili u tržnom centru u Hong Kongu

Demonstranti su se u nedjelju okupili u tržnom centru u Hong Kongu, uzvikujući prodemokratske parole čak i u vrijeme kada hongkonške mjere socijalnog distanciranja zabranjuju okupljanja više od četiri osobe na javnim mjestima.

Policijski službenici, uključujući pripadnike interventnih snaga, ušli su u tržni centar Cityplaza u distriktu Tai Koo kako bi rastjerali demonstrante ubrzo nakon što su se oni okupili, prenio je NBC News.

Stotine demonstranata okupilo se i pjevali su protestnu himnu "Slava Hong Kongu". Oni su uzvikivali parole ponavljajući svoje zahtjeve vladi i pozvali su da se policija Hong Konga raspusti.

Demonstracije su uslijedili nakon hapšenja 15 bivših zastupnika i prodemokratskih aktivista prošle sedmice pod optužbom da su se nezakonito okupili. Ovaj skup je proizašao iz protesta protiv kontroverznog zakona o izručenju koji bi omogućio slanje zatvorenika u kontinentalnu Kinu.

Prijedlog zakona o izručenju povučen je u septembru, iako su protesti trajali nekoliko mjeseci na kojim su demonstranti tražili biračko pravo i nezavisnu istragu u ophođenje policije.

Nedjeljne demonstracije su  najveća u gradu ove godine. Protesti su utihnuli u januaru nakon izbijanja Covida-19 u Kini što je uzrokovalo globalnu pandemiju.

Hong Kong je u nedjelju po treći put izvijestio da nije bilo novih slučajeva zaraze u posljednjih sedam dana. Grad je do sada zabilježio ukupno 1.038 slučaja zaraze i četiri smrtna slučaja od posljedica koronavirusa.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo