4°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 7°C

25.04.2020 / 18:14 KORONAVIRUS - Koronavirus

Rusija brani WHO: Nije idealno, ali niko nije savršen

Rusija brani WHO: Nije idealno, ali niko nije savršen

Svjetska zdravstvena organizacija u krizi izazvanoj širenjem novog koronavirusa dobro radi posao, ocijenila je danas Rusija, uzvrativši na kritike te organizacije koje stižu iz Sjedinjenih Država.

 

"Mislim da WHO ispunjava svoju ulogu agencije koja vodi i koordinira zdravstvene politike", ocijenio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov za ruske medije.

"Da, nije idealno, ali nitko nije savršen", dodao je.

Trump: WHO loše upravlja krizom, odgovorni su za hiljade života

Ranije ovoga mjeseca je predsjednik SAD-a Donald Trump objavio da će njegova zemlja prestati uplaćivati u proračun WHO-a ustvrdivši da su hiljade života izgubljene jer je WHO loše upravljao krizom i previše vjerovao informacijama iz Kine gdje je bolest po prvi puta prešla sa životinja na ljude.

Trump je ustvrdio da su greške WHO-a dopustile da se pojava virusa pretvori u pandemiju u kojoj su u svijetu zaraženi milioni ljudi, a više od 200.000 ih je umrlo.

Lavrov: Trump napada WHO jer je sam zakasnio s pravim pristupom

No Lavrov misli da te kritike nemaju mnogo veze s postupanjem WHO-a.

"Po mom mišljenju, takvi napadi služe kako bi se opravdao vlastiti zakašnjeli i neodgovarajući pristup", smatra Lavrov.

Trumpa se kritizira da nije ozbiljno pristupio širenju covida-19, bolesti koju izaziva koronavirus, dok se nije proširio po cijeloj Americi, te zato što je savezne zdravstvene službe ostavio nepripremljenima za epidemiju.



(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo