0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 4°C
Bihać 2°C

25.04.2020 / 16:11 KORONAVIRUS - Krizni štab

Pilav: Uz liberalizaciju mjera i dalje poštovati mjere zaštite

Pilav: Uz liberalizaciju mjera i dalje poštovati mjere zaštite
Foto: Služba za protokol i press KS

U Kantonu  Sarajevo je u posljednja 24 sata na koronavirus testirano 247 osoba, od kojih je jedna osoba bila pozitivna.

U KCUS-u i Općoj bolnici „Prim. Dr. Abdulah Nakaš“ trenutno je hospitalizirano 10 pacijenata. U istom periodu su se od koronavirusa oporavile četiri osobe, te nije zabilježen nijedan smrtni ishod - podaci su koje je na današnjoj pres - konferenciji saopćila predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS prof. dr. Aida Pilav.

Ukupno je do sada u Kantonu Sarajevo urađeno 3.213 testova, 131 osoba imala je laboratorijsku potvrdu oboljenja od koronavirusa. Do sada je potpuno izliječeno 28 osoba.

Trenutno je u KS 65 aktivnih slučajeva, a ukupno je do sada bilo šest smrtnih slučajeva od ove bolesti.

- Prema ovim podacima, indikator broja aktivnih i izliječenih slučajeva pokazuje da na jednog oboljelog imamo 0,5 izliječenih, što nam daje za pravo da kažemo da je u KS zadovoljavajuća epidemiološka situacija - istakla je doktorica Pilav.

Dodala je kako se može reći da se sve zemlje nalaze u fazi dostizanja platoa epidemije u ovom periodu, posmatrajući podatke u zemljama regiona.

Iz ovih razloga FBiH se odlučila za liberalizaciju javnih zdravstvenih mjera, te su donesene naredbe koje će se poštovati i u Kantonu Sarajevo. Ovo se odnosi i na naredbu Kantonalnog štaba CZ o produženju rada nekih prodavnica.

- Uz poštovanje svih naredbi, želimo još jednom podsjetiti naše sugrađane i na preporuke struke i Svjetske zdravstvene organizacije da mi, kao i cijeli svijet, ulazimo u eru novih normi. I dalje će se morati poštovati fizička distanca, obavezno je nošenje zaštitne opreme, te je na snazi zabrana većih okupljanja. Te će norme ostati na snazi sigurno još jedan duži period - naglasila je doktorica Pilav.

Još jednom je pozvala građane da se pridržavaju ovih normi, da izbjegavaju okupljanja koja broje više od sedam ljudi, poštujući međusobnu distancu od 1,5 do dva metra - navedeno je iz Vlade Kantona Sarajevo.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo