9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

24.04.2020 / 11:22 KORONAVIRUS - U septembru testiranje na ljudima

Američka vakcina protiv koronavirusa 2021. godine

Američka vakcina protiv koronavirusa 2021. godine
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Johnson & Johnson i vlada SAD ulažu milijardu dolara u razvoj proizvodnih kapaciteta za vakcinu kako bi se zauzdao virus koji je do sada u svijetu odnio gotovo 185.000 ljudskih života.

Kompanija Johnson & Johnson priopćila je u četvrtak da je postigla sporazum s biofarmaceutskom kompanijom Emergent BioSolutions Inc o korištenju njezinog proizvodnog pogona za proizvodnju više od milijarde doza cjepiva protiv koronavirusa čije je testiranje u toku.

Američki zdravstveni konglomerat kazao je kako je riječ o prvom u nizu potencijalnih globalnih partnerstava kako bi se ubrzala proizvodnja eksperimentalnog kandidata za vakcinu na COVID-19 čak i prije konačne potvrde da je djelotvorno.

Odobrenje za hitnu upotrebu

Johnson & Johnson planira u septembru započeti s testiranjima na ljudima, kako bi vakcina već početkom 2021. bila spremno za odobrenje za hitnu upotrebu, što je puno brže od uobičajenog 18-mjesečnog razdoblja koliko je normalno potrebno da bi cvakcina bilo testirana, odobrena i proizvedena.

Prema sporazumu vrijednom oko 135 milijuna dolara, Emergent će omogućiti usluge proizvodnje cvakcine, za što je rezervirao velike proizvodne resurse.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo