-1°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

23.04.2020 / 23:00 KORONAVIRUS - Predstavnički dom PFBiH

Usvojen “antikorona zakon“ - prvi paket za spas privrede!

Usvojen “antikorona zakon“ - prvi paket za spas privrede!

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je danas Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica, u javnosti nazvan „Antikorona zakon“. Za zakon je glasalo 50 zastupnika, protiv je bilo njih 25, dok je bilo 10 suzdržanih.

Ranije je usvojen i Prijedlog rebalansa ovogodišnjeg federalnog budžeta u iznosu od 5,5 milijardi KM.

Zakonom su propisane precizne mjere za ublažavanje negativnih posljedice pandemije, poput subvencioniranja doprinosa iz sredstava Budžeta FBiH. “Težak“ je oko milijardu KM. 500 miliona KM planirano je za Fond za stabilizaciju privrede. Planirano je i 20 milijuna KM za uspostavu Garancijskog fonda pri Razvojnoj banci FBiH, što bi s preostalih 80 miliona KM, alociranih u ovoj banci po osnovu komisionih poslova, kreiralo potencijal od 100 miliona KM, čime je omogućeno financiranje garancije u iznosu od 500 miliona KM.

Ovim zakonom se, između ostalog, propisuju: subvencioniranja doprinosa za obavezna osiguranja, obustava obračuna i plaćanja zatezne kamate na javne prihode, ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dobit, ukidanje obaveza plaćanja akontacije poreza na dohodak od samostalne djelatnosti, prekid svih upravnih, parničnih, vanparničnih i izvršnih postupaka za vrijeme stanja nesreće, prekid obračuna zateznih kamata na zakašnjela plaćanja u dužničko-povjerilačkim odnosima, prekid prinudne naplate, održavanje stabilnosti pojedinih isplata, odgoda primjene propisa, te uspostava Garancijskog fonda...

Vlada Federacije BiH prihvatila je amandman Saveza za bolju budućnost (SBB) kojim se propisuje obavezno zdravstveno osiguranje svim građanima FBiH za vrijeme trajanja pandemije, odnosno koje će trajati 30 dana poslije proglašenja završetka stanja prirodne nesreće.

Premijer FBiH Fadil Novalić je rekao da su mjere pomoći privredi prvi paket mjera, koji ima cilj da amortizuje prvi udar na ekonomiju, te da je u pripremi drugi paket koji se priprema kako bi se u što kraćem nivou vratili na nivo ekonomskog rasta od prije pandemije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo