7°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 4°C

23.04.2020 / 14:07 KORONAVIRUS - Detaljan plan u tri faze

Hrvatska: Od 27. aprila javni prijevoz, frizeri od 4. a škole od 11. maja

Hrvatska: Od 27. aprila javni prijevoz, frizeri od 4. a škole od 11. maja
Foto: Patrik Macek / PIXSELL
Vlada Hrvatske je danas usvojila zaključak o planiranim mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u kontekstu epidemije COVID-19.

- Jučer i danas obilježavamo 30 obljetnicu prvih slobodnih izbora. I mislim da je dobro da baštinimo te vrijednosti. Zagreb je danas doživio još nekoliko potresa. Prema informacijama koje imamo nije bilo ozbiljnijih šteta - kazao je premijer u uvodnom govoru i naveo da ministar Štromar radi na zakonu koji će pomoći građanima Zagreba kao i oštećenim institucijama.

Najavio je za sutra sastanak sa stručnim udrugama i predstavnicima grada Zagreba.

Podsjetio je da su jučer bili u Jasenovcu i da je dobro što su tamo bili predstavnici nacionalnih manjina kao i čelnici državnih institucija.

- Pozivam sve da smanje napetosti - istaknuo je premijer Planković, prenosi Večernji.

- Prelazimo na točku na kojoj smo radili proteklih dana. Prije nešto manje od dva mjeseca, imali smo u Hrvatskoj prvi slučaj koronavirusa. Svijet se promijenio. Broj zaraženih skočio je s 80 tisuća na 2,6 milijuna ljudi. Broj umrlih u SAD-u premašio je 47 tisuća ljudi. Tamo je umrlo više od 2 i pol tisuće ljudi, više nego u napadu na 9/11. Da usporedimo brojke....Broj zaraženih u europskim zemljama poveća se u troznamenkastim brojevima. U Hrvatskoj nije tako. U Hrvatskoj nismo prešli dvoznamenkasti broj. Mi smo to uspjeli zajedno zahvaljujući mjerama koje je Vlada donijela. No, zahvaljujući i odgovornom ponašanju naših sugrađana. Zahvaljujući ta dva elementa, broj kojim osoba je pao iznad 1.

- Prva faza počinje u ponedjeljak, 27. travnja. Omogućit će se rad svim trgovinama. Omogućit će se rad svim uslužnim djelatnostima osim onima koji imaju bliski kontakt. Uvode se javne gradske linije. Omogućuje se rad knjižnica, muzeja. Omogućuju se treninzi sportaša - kazao je premijer.

U drugoj fazi omogućit će se rad svim poslovnim subjektima u kojima se ostvaruje kontakt s klijentima. To se odnosi na kozmetičare, frizere....

- Treća faza očekuje se 11. svibnja. Omogućit će se rad trgovačkih centara. Omogućit će se rad predškolskog vrtića i rad s djecom školske nastave do četvrtog razreda. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata na terasama. Omogućit će se rad ugostiteljskih objekata u smještajnim prostorima.

- Važan je nastavak socijalnog distanciranja. Poslodavci trebaju omogućiti rad od doma gdje je to moguće. Nastavlja se zabrana javnih okupljanja.

Kako je istaknuo, vidjelo se u posljednjim mjesecima da su najugroženiji stariji građani te se njima preporuča da što manje izlaze iz kuće jer su oni najizloženija skupina.

- HZJZ će zajedno sa Stožerom izraditi upute vezane za dvosmjenski rad u trgovinama, rad u poljoprivredi kao i preporuke za zadržavanje. Donijeli smo odluku da se državna matura održava od 8. do 29. lipnja. Izrazito važna odluka je da se omoguće vjerska okupljanja od 2. svibnja pa nadalje.

- Temeljem ovih odluka, mnogi gospodarski objekti moći će aktivirati svoje djelatnosti što je dobro za hrvatski proračun. Naš cilj da obuzdamo širenje zaraze je ostvaren. Bili smo u tome ispred mnogih. Smatramo da će uz punu svijest svih reaktivacija hrvatskog gospodarstva biti održivija nego da to učinimo naglo. Ovo je veliki iskorak i temelji se na povjerenju.

Ministar Beroš o stanju u Hrvatskoj

- Navedeni pokazatelji navode da su naše mjere polučile izvanredne rezultate. Vlada Republike Hrvatske osigurava pristup medicinske opreme, te su tako u posljednjih tjedan dana četiri puta sletili avioni medicinske opreme.

Navedeno je kako će ministri zdravstva Europske unije imati konferenciju

- U vrijeme pandemije šire se brojne informacije koje su neutemeljene. Te vijesti mogu ugroziti zdravlje - kazao je Beroš i dodao kako mjere su temeljene savjetima struke.

- Virus nije nestao. Zahvaljujem se odgovornim građanima i pozivam na nastavak slušanja mjera - rekao je Beroš.

Plenković je kazao kako su njegove prezentacije sve ljepše, te je pozvao ministra Davora Božinovića da kaže nešto o radu Stožera.

- Od onih posebnih odluka koje smo donijeli, istaknuo bi odluku o formiranju timova u županijama. Zatim odluku kojoj se omogućilo Županijskim stožerima da se ukine korištenje e-propusnica. To su iskoristile sve županije osim na određenim područjima koji su specifični - kazao je Božinović.

- Što se tiče operativnih snaga, njih je 6 tisuća na terenu.

- Ovim prijedlogom Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti ključna mjera je da u ovršnim mjerama zastajemo u tih postupcima. Ne vode se ovrhe na sudovima, niti kod javnih bilježnika - kazao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i dodao: - Ovim zakonom reguliramo i stečajne postupke.

-  Kako što je poznato, hrvatski državni odvjetnik dao je ostavku. Temeljem natječaja prispjelo je 6 ponuda. Ovom odlukom osnivamo povjerenstva na čijem ste čelu Vi. To povjerenstva ima zadaću provesti razgovore  s kandidatima i proslijediti dalje na odlučivanje Saborskom odboru - naveo je Bošnjaković.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo