20°C
Mostar 26°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 25°C
Bihać 18°C

22.04.2020 / 18:47 KORONAVIRUS - Faruk Kaymakci

Turska tokom pandemije iz inozemstva vratila 32.000 svojih državljana

Turska tokom pandemije iz inozemstva vratila 32.000 svojih državljana
Foto: Fena / Vijesti.ba
Zamjenik ministra vanjskih poslova Turske Faruk Kaymakci izjavio je da je ta zemlja od početka pandemije COVID-19 iz 76 država dovezla oko 32.000 svojih državljana.

Glavni turski pregovarač Kaymakci učestvovao je na webinaru pod nazivom “Odnosi između Evropske unije i Turske u borbi protiv pandemje COVID-19“. On je kazao da je po nalogu šefa turske diplomacije Mevluta Cavusoglua na početku pandemije osnovan Centar za koordinaciju i podršku na čelu kojeg je zamjenik ministra vanjskih poslova Yavuz Selim Kiran, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kaymakci je kazao da se posebni ogranci Centra bave pitanjima dobrovoljne evakuacije turskih državljana iz inozemstva, potražnjom lijekova i medicinske opreme i problemima u transportu i procedurama na granicama.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske je otvorilo i telefonsku liniju za pomoć građanima“, kazao je Kaymakci.

On je pojasnio da turska diplomatska predstavništva prikupljaju informacije o državljanima koji se žele iz inozemstva vratiti u Tursku, a da Ministarstvo transporta i Turkish Airlines organiziraju posebne letove za te ljude.

“Mi nismo prevozili samo svoje državljane, već smo i iz Turske prevozili strane državljane koji su se vraćali u svoje zemlje. Dakle, strane državljane smo vozili u njihove domovine, a svoje državljane smo vraćali kući. Do danas je iz 76 država u Tursku vraćeno oko 32.000 naših državljana“, kazao je Kaymakci.

On je kazao da je od početka pandemije i iz Turske organizirano otišlo oko 175.000 stranih državljana.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo