7°C
Mostar 14°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

22.04.2020 / 16:36 KORONAVIRUS - Izbjeći politikanstvo

Usvajanje "antikorona zakona" prvi korak za spas privrede

Usvajanje "antikorona zakona" prvi korak za spas privrede
Foto: Vijesti.ba
Pred federalnim zastupnicima sutra će se naći dvije najvažnije odluke u dosadašnjem dijelu, a vjerovatno i cijelom mandatu. Izjasnit će se o rebalansu ovogodišnjeg budžeta FBiH i Prijedlogu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Obje odluke su od ključnog značaja za ekonomski život Federacije BiH i njenih građana. Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa, u javnosti nazvan “Antikorona zakon”, utvrdila je nedavno Vlada Federacije BiH i po ocjeni struke je najbolja polazna osnova za trenutni spas ekonomije, očuvanje radnih mjesta i stabilnost fondova jer se tek nalazimo na početku ekonomske krize koja će uslijediti u mjesecima i godinama koje dolaze. Dakako, sve neće moći biti spašeno, kao što neće nigdje u svijetu, no izvjesno je da neusvajanje zakona sigurno vodi u ekonomski krah, pišu Vijesti.ba.

„Mi ćemo privrednim subjektima koji su imali 20 odsto pad prihoda uplatiti doprinose na minimalnu platu. Kada je riječ o obrtnicima oni su najpogođeniji ovom krizom i njima će biti uplaćeni doprinosi bez obzira jesu li zatvorili obrt ili su povremeno radili. Naravno uslov je da se usvoji zakon, a njima će retroaktivno biti uplaćene obaveze za mjesece u kojima su pogođeni krizom“, najavio je jučer permijer Fadil Novalić.

Direktor Ekonomskog instituta Muamer Halilbašić, smatra da su mjere Vlace FBIH korak u pravom pravcu. Prema njegovom mišljenju efekti bi mogli biti značajniji kad bi se u cjelu ovu priču u ozbiljnijoj mjeri uključili i niži nivoi vlasti kao što su kantoni i lokalne zajednice, koji bi, smatra Halilbašić, trebali pristupiti ozbiljnim rebalansima budžeta.

I predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović apelovao je na niže razine, poput kantona, da se uključe u komplentu priču, ali i na zastupnike da usvoje predložene mjere Vlade.

 - Apeliram da se ovaj zakon što prije donese i izglasa. Jedna pozitivna stvar ovog zakona što on ima širok obuhvat, od velikih kompanija do poduzetnika tamo gdje je jedan zaposlenik to je vrlo dobra stvar. Sljedeća dobra stvar je da je praktično ovdje ugrađen samo jedan filter a to je pad prometa od 20 posto, kazao je Smailbegović.

Podrška prijedlogu Vlade FBiH je stigla i od međunarodne zajednice, koja je već izdvojila veliku novčanu pomoć za Bosnu i Hercegovinu. Potvrdio je ovo i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koji je pohvalio poteze Novalićeve vlade.

- Na redovnom sastanku, održanom prošle sedmice, a u skladu sa koordinirajućom ulogom visokog predstavnika u skladu sa Dejtonskim sporazumom, kojem je prisustvovalo više od pedeset predstavnika ambasada i međunarodnih organizacija, premijer FBiH Novalić je predstavio sveobuhvatne mjere koje je ovaj entitet preduzeo. Njegovo prisustvo na ovom sastanku izuzetno je cijenjeno od međunarodne zajednice, rekao je Inzko.

Pritisak na Vladu Federacije BiH izuzetno je veliki, međutim mjesec dana iza nas pokazao je kako se u krzinim vremenima donose važne odluke. Vlada FBiH ih je donijela, i to prije svih u regionu, izuzev Slovenije. Kriza je na vidjelo “istjerala” i još jednu važnu činjenicu, onu da je Federacija u zadnje četiri godine smanjenjem zaduženja došla u poziciju da sada u svakom trenutku može povući sredstva potrebna privredi.

Odgovornost je sada na zastupnicima. Vrijeme je velikih, važnih i realnih odluka, a ne politikanstva i skupljanja političkih poena na nerealnim rješenjima.


D.N.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo