9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

22.04.2020 / 14:03 KORONAVIRUS - Sve bolja situacija

Radojičić: U opadanju dnevni prosjek oboljelih od koronavirusa u Banjoj Luci

Radojičić: U opadanju dnevni prosjek oboljelih od koronavirusa u Banjoj Luci
Igor Radojičić / Vijesti.ba
Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je u opadanju ukupan broj svih statističkih pokazatelja koji govore o obimu epidemije virusa korona na području ovog grada. Radojičić je rekao da je jutrošnje stanje 303 oboljela u Banjaluci.

"Mislim da smo imali dva novooboljela tako da opada dnevni prosjek broja oboljelih, što je dobra vijest. Broj osoba u izolaciji je smanjen čak dva ili skoro tri puta u odnosu na prije 10 dana. Naravno, sve to treba posmatrati na dužem periodu, barem sedam ili više dana da bismo mogli govoriti o stabilnim trendovima", izjavio je Radojičić novinarima.

On je dodao da je na jučerašnjoj sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije predloženo da od ponedjeljka, 27. aprila, budu relaksirane pojedine mjere, da bude dozvoljen rad određenih djelatnosti.

"Tu mislimo na određeni broj trgovina, eventualno poneki objekat vrtića, ako ljudi budu počeli da rade pa bi morali poslati djecu u vrtić, na ketering, dostavu kuvane hrane, onlajn trgovine. Riječ je o svemu što može da se pusti da radi bez prevelikog rizika, te da u narednih 14 dana pratimo trendove sa relaksacijom mjera da ne bi došlo do pogoršanja epidemiološke situacije", naveo je Radojičić.

Gradonačelnik Banje Luke je naveo da se generalno može reći da je u protekla dva mjeseca situacija u gradu držana pod kontrolom.

"Ne želimo da se ona ni sada otme, virus je definitivno prisutan u populaciji i broj lica koji nose virus je znatno veći od broja koji je registrovan", istakao je Radojičić.

Prema njegovim riječima, u statističkim podacima i dalje je upozoravajuće to da postoji sve manje osoba koje mogu da kažu odakle su se zarazili, ili ne znaju ili ne žele da kažu i da je sve manje kontakata na koje oni ukazuju.

"Uglavnom se ograniče samo na porodični krug, zato nam i broj lica u izolaciji opada, ali istovremeno nam mogu da promaknu brojna druga lica koja su eventualno pozitivna", pojasnio je Radojičić.

On je izrazio nadu da će od ponedjeljka mjere biti relaksirane, ali je naglasio da ostaju na snazi mjere kada je riječ o distanci među ljudima, zabrani okupljanja, načinu na koji se ulazi u banku, prodavnicu ili na javna mjesta.

"To sve ostaje na snazi vjerovatno na duži period kako bi na kraju imali što manji broj oboljelih na intenzivnoj njezi, odnosno u Univerzitetskom kliičkom centru Republike Srpske", naglasio je Radojičić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo