10°C
Mostar 14°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 13°C

22.04.2020 / 13:54 KORONAVIRUS - Petteri Taalas

WMO: Emisija ugljen dioksida mogla bi biti najniža od Drugog svjetskog rata

WMO: Emisija ugljen dioksida mogla bi biti najniža od Drugog svjetskog rata
Petteri Taalas / Vijesti.ba
Očekuje se da će ove godine zbog pandemije koronavirusa emisija ugljen dioksida biti manja za šest posto, saopšteno je iz Svjetske meteorološke organizacije (WMO).

To bi bio najveći godišnji pad od Drugog svjetskog rata, poručila je Svjetska meteorološka organizacija povodom Dana planete Zemlje.

"Ova kriza imala je uticaj na emisije gasova koji izazivaju efekat staklenika", izjavio je generalni sekretar WMO Petteri Taalas.

On je dodao da ova organizacija procjenjuje da će godišnji pad emisije ugljen dioksida iznositi šest posto zbog umanjenog obima saobraćaja i industrijske proizvodnje.

Ranije, iz ove organizacije su upozoravali na to da je privredni oporavak u prošlosti direktno povezan sa rastom emisija, te su kazali da smanjenje saobraćaja i industrijske proizvodnje neće biti dovoljno za zaustavljanje klimatskih promjena. Zbog toga su pozvali vlade da razmotre stimulativne pakete za prelazak na zelenu ekonomiju.

"Moramo pokazati istu odlućnost i jedinstvo protiv klimatskih promjena kao i protiv koronavirusa", dodao je generalni sekretar WMO Petteri Taalas.

WMO je rekao da je od 1970. godine nivo ugljen dioksida viši za 26 posto, a da je globalna temperatura u prosjeku viša za 0,86 stepeni Celzijusa.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo