22.04.2020 / 13:41 KORONAVIRUS - Covid-19

Krizni štab: Moguće ublažavanje mjera u HNK

Krizni štab: Moguće ublažavanje mjera u HNK
Darko Juka / Vijesti.ba
Tri novozaražene osobe evidentirane su tokom posljednjeg testiranja u SKB Mostar. Sva tri slučaja su sa područja općine Čitluk.

Na Odjelu za COVID-19 SKB-a liječi se 20 bolesnika, a njih pet je u kritičnom stanju.

Ukupno 15 pacijenata hospitalizirano je u izolacijski blok dva, a jedan bolesnik je otpušten i smatra se izliječenim, potvrdio je Siniša Skočibušić.

Kriteriji da bi se bolesnik smatrao izliječenim su pad febriliteta, prestanak potrebe za terapiju kisikom i dva negativna testa na koronavirus, uz radiološko poboljšanje RTG-a pluća.

MUP HNK-a od jučer je izvršio 476 nadzora osoba u samoizolaciji, te je zabilježen jedan prekršitelj.

Zapovjednik Kriznog štaba Civilne zaštite Čapljina Smiljan Vidić rekao je da je generalna ocjena Štaba u Čapljini da se stanovništvo pridržava izrečenih mjera.

- Oni koji su ranije kršili mjere kao da su spoznali da neodgovornim ponašanjem ugrožavaju sve oko sebe, pa su prestali - rekao je Vidić.

Podaci potvrđuju i da se situacija u HNK, kada je riječ o širenju COVID-a 19, stabilizira. Već nekoliko dana evidentira se po manje od pet novozaraženih.

- Ako se ovaj trend nastavi, možemo očekivati ublažavanje izrečenih mjera već nakon prvomajskih praznika. Nije gotovo, naravno, ali se svjetlo na kraju tunela vidi. Mjere se neće naglo ublažavati - kazao je savjetnik u Vladi HNK Darko Juka.

U općini Čitluk, koja je najveće žarište u HNK, trenutno su oboljela 82 pacijenta. Troje je izliječenih, od čega dvoje djece iz ustanove Majčino selo, a nažalost tri osobe su dosad izgubile bitku za život.

Stanje je zadovoljavajuće i u domovima za stare i iznemogle, kao i u domovima za nezbrinutu djecu, te ni tamo nema novih slučajeva zaraze.

Na upit našeg portala da li Krizni štab HNK razmišlja o ukidanju zabrane napuštanja mjesta prebivališta u HNK s obzirom da se pokazalo da ta odluka nema nikakvu svrhu niti je polučila rezultat, Juka je kazao kako se ne bi složio s ovakvom našom konstatacijom.

- Sve analize s terena koje se iznose na redovitim koordinacijama, u kojima sudjeluje i struka - konkretno epidemiolozi i infektolozi, pokazuju da je ta odluka donesena u ključnom trenutku pred očekivana velika migriranja stanovništva i da je polučila rezultat sprječavanja naglog širenja virusa u našoj zajednici - odgovorio nam je Juka.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo