0°C
Mostar 7°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

22.04.2020 / 12:32 KORONAVIRUS - Covid-19

Eslick: Za BiH osigurano 1,2 miliona dolara za borbu protiv pandemije

Eslick: Za BiH osigurano 1,2 miliona dolara za borbu protiv pandemije
Nancy J. Eslick / FENA
Direktorica USAID-a za BiH Nancy J. Eslick i predstavnica UNICEF-a za BiH Rownak Khan uručile su danas donaciju od 44 seta tableta i mobilnih telefona Federalnom ministarstvu zdravstva.

Donacija je dio sveobuhvatnog odgovora USAID-a i UNICEF-a na krizu izazvanu koronavirusom kako bi se pomoglo ugroženoj populaciji i institucijama na svim nivoima vlasti u BiH.

- USAID radi s predstavnicima BiH i drugim partnerima kako bi pomogao u jačanju zdravstvenog sistema. USAID je osigurao 500.000 dolara za UNICEF u BiH kako bi se pružila podrška državi prilikom odgovora na pojavu koronavirusa, ali i da se zaštite građani ove zemlje - rekla je Eslick na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Pomenuta sredstva su, kako je rekla, dio širih napora koji obuhvataju 1,2 miliona dolara koje su SAD osigurale kao pomoć za BiH u naporima koji se ulažu za rješavanje krize.

- USAID osigurava mnogo više od samih finansijskih sredstava. Osiguravamo tehničku pomoć, obuke, izgradnju kapaciteta, jačanje zdravstvenih sistema i lijekove koji spašavaju živote - kazala je Eslick.

USAID-ova sredstva za pomoć u vanrednoj situaciji u BiH, kako je navela, omogućit će da se unaprijede laboratorijski sistemi, aktivira pronalaženje slučajeva, vrši praćenje na osnovu specifičnih događaja, pruži tehnička podrška ekspertima za odgovor i spremnost, te unaprijedi angažiranost zajednica.

- USAID je preorijentirao svoja sredstva za ovaj programski prioritet. Prilagođavamo naš način rada ovoj pandemiji i osiguravamo da postoje pravi ljudi na pravom mjestu kako bi se osigurali adekvatan odgovor i reakcija - navela je Eslick.

Navodi da je od pojave koronavirusa Vlada SAD-a osigurala više od 500 miliona dolara pomoći usmjerenoj na borbu protiv pandemije u više od 100 zemalja širom svijeta, uključujući i BiH.

- Hvala vladi BiH za ovo čvrsto partnerstvo dok zajedno reagiramo na pojavu koronavirusa - dodala je Eslick.

Predstavnica UNICEF-a za BiH Rownak Khan zahvalila je USAID-u i Federalnoj vladi, a posebno Ministarstvu zdravstva za odlično partnerstvo koje ima s UNICEF-om.

- Kao dio UN porodice, UNICEF je usmjeren na pružanje podrške najugroženijoj djeci u okviru trenutne situacije s koronavirusom. U ovo vrijeme kada Vlada primjenjuje različite hitne mjere, mi također pozivamo da se osigura zaštita prava sve djece. Svi znamo da, kada su u pitanju stope preživljavanja djece, vlada BiH ima odlične rezultate - kazala je Khan.

Poručila je kako je potrebno osigurati da pandemija ne utječe negativno na te rezultate, ali i da sva djeca budu sigurna. A s obzirom da su škole zatvorene, naglašava, mora se osigurati nastavak obrazovanja.

- U partnerstvu s USAID-om i Ministarstvom zdravstva, UNICEF radi na različitim aktivnostima, uključujući osiguranje sanitarnih i higijenskih sredstava. Također radimo na osiguranju psihosocijalne i zaštite mentalnog zdravlja najugroženije populacije - rekla je Khan.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić zahvalio je predstavnicama UNICEF-a i USAID-a na vrijednoj opremi koju su donirali za centre za mentalno zdravlje u FBiH.

-  Mi vjerujemo da će donirana oprema olakšati rad na terenu u direktnom kontaktu s onima kojima je potrebna ovakva pomoć - rekao je Mandić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo