7°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 4°C

22.04.2020 / 12:08 KORONAVIRUS - Federalni ministar zdravstva

Mandić: 770 zaraženih u FBiH, 15 osoba na respiratoru

Mandić: 770 zaraženih u FBiH, 15 osoba na respiratoru
Vjekoslav Mandić / FENA
U protekla 24 sata u FBiH testirana su 634 uzorka, a koronavirus je potvrđen kod 11 osoba, rekao je danas federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

U FBiH dosad je testirano 11.196 uzoraka, a koronavirus je potvrđen kod 770 osoba. Od toga je 415 žena, a 355 muškaraca.

Hospitalizirana su 63 pacijenta pozitivna na koronavirus, od kojih je 15 na respitaroru. Zaključno s današnjim danom, izliječena su 143 pacijenta.

Odgovarajući na pitanje našeg portala je li pretjerano reći da je pandemija kod nas u svojoj završnoj fazi, imajući u vidu značajan pad broja zaraženih osoba u zadnje vrijeme, Mandić je poručio kako ni slučajno ne smijemo razmišljati o tome da smo pri kraju pandemije.

- Još dugo ćemo držati socijalnu distancu, eventualno nositi maske i rukavice. I mislim da ni u kojem slučaju ne možemo razmišljati da je ovo pri kraju, jer možemo napraviti grešku na koju nas je upozorila i WHO. Vidjeli ste koliko samo jedna greška može dovesti do eksponencijalnog rasta broja oboljelih a samim tim i do broja umrlih, do opterećenja i rušenja zdravstvenog sistema - odgovorio nam je Mandić.

Naše drugo pitanje bilo je: Koliko u FBiH trenutno ima aktivnih klastera koronavirusa, u kojim općinama/gradovima i koliku oni zapravo predstavljaju opasnost?

- Mi to više ne brojimo po klasterima jer je došlo do transmisije unutar zajednice. Borimo se protiv te transmisije, tako da je više izgubilo smisao brojati klastere. To smo radili u prvim trenucima kad nam je infekcija koronavirusom uvezena iz susjednih zemalja. I mislim da svi dosadašnji pokazatelji govore da se mi uspješno borimo s tim - kazao je Mandić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo