21.04.2020 / 15:23 KORONAVIRUS - Mostar

Vlada HNK traži preispitivanje zapovijedi o obaveznoj karanteni

Vlada HNK traži preispitivanje zapovijedi o obaveznoj karanteni
Foto: Vlada HNK -Vijesti.ba

Na redovitom koordiniranju Vlade i Kantonalnog  štaba civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona  (HNK) razmatrana je provedba zapovijedi Federalnoga stožera civilne zaštite u vezi s karantenama na prostoru kantona za građane koji dolaze iz inozemstva.

Istaknuto je kako je potrebno snažnije koordiniranje kod donošenja zapovijedi na federalnoj razini, čija provedba od kantonalnih institucija zahtijeva angažman ljudstva i materijalno-financijskih sredstva u kratkom vremenskom rok.

Također, ponovljeno je kako kod donošenja zapovijedi na federalnoj razini mora biti jasno definirana njihova provedba i uzete u obzir mogućnosti kantona da te zapovijedi provede na terenu, priopćeno je iz Vlade HNK.

U tom kontekstu, Vlada i Kantonalni štab civilne zaštite HNK od mjerodavnih federalnih institucija zatražili su preispitivanje i izmjenu zapovijedi Štaba civilne zaštite Federacije BiH prema kojoj se svim građanima koji ulaze u BiH obvezno određuje mjera karantene.

Vezano za medijske napise o uvjetima boravka u objektu Centra za humano razoružanje u Ortiješu kod Mostara, koji je određen za karantenu za žitelje HNK koji se vraćaju iz inozemstva, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK Goran Opsenica i načelnik Štaba civilne zaštite HNK Eugen Ćubela posjetili su taj objekt te su zaključili kako se radi o više nego dobrim uvjetima smještaja gdje svatko pojedinačno ima zasebnu sobu s kupatilom, ishranu i druge potrebne uvjete za boravak, pa i one koji nisu nužni za karantenski smještaj, stoji u priopćenju.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo