20.04.2020 / 13:52 KORONAVIRUS - Ministar Mesihović

Ne gase se urgentni centri ni na KCUS, ni u Općoj bolnici

Ne gase se urgentni centri ni na KCUS, ni u Općoj bolnici
Rusmir Mesihović / Vijesti.ba
Ministar zdravstva Kantona Sarajevo (KS) Rusmir Mesihović kazao je na današnjoj press konferenciji da se intenzivno radi na izradi "puta pacijenta" u ekstremnijim uvjetima, ako se za time ukaže potreba.

Mesihović potcrtava da je pandemija koronavirusa u KS u jednoj linearnoj, a ne u eksponencijalnoj fazi. Uspjeli smo je razvući, navodi ministar, što je u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Krizni štab i Ministarstvo zdravstva KS svakodnevno traže najbolja moguća rješenja kako bi građani KS, odnosno eventualni pacijenti imali što bolju zaštitu i njegu.

- Glavni nam je cilj da vidimo koliko to kadrova možemo mobilizirati, da se napravi posebna bolnica, ako bi zatrebalo. Jer, razlika je između "puta pacijenta" u normalnim okolnostima i onog u vrijeme pandemije - navodi Mesihović, dodajući da će u narednih dvadesetak do mjesec dana i taj posao biti završen.

Medicinarima, nesvršenim studentima i uglednim liječnicima poručio je da ni u jednoj varijanti nije predviđeno gašenje ijednog urgentnog centra - ni onog na KCUS-u, ni u Općoj bolnici. Nepobitna je činjenica, dodaje Mesihović, da ostaju oba.

Najkasnije krajem ove sedmice, nastavlja, trebali bi biti dostupni podaci o svakodnevnom radu primarne zdravstvene zaštite o broju i vrsti obavljenih usluga.

- Kada su u pitanju testiranja, na 100.000 građana dostigli smo otprilike Hrvatsku, iako za Slovenijom zaostajemo. Ali u regiji tu dobro stojimo. I glavno težište naše kompletne priče o pandemiji će biti serološka testiranja - dodaje Mesihović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo