20.04.2020 / 13:15 KORONAVIRUS - Covid-19

Amnesty International poziva vlade afričkih zemalja da oslobode dio zatvorenika

Amnesty International poziva vlade afričkih zemalja da oslobode dio zatvorenika
Foto: Vijesti.ba
Vlasti u Subsaharskoj Africi moraju poduzeti hitne mjere kako bi zaštitile zatvorenike od koronavirusa i osigurali pristup zdravstvenoj zaštiti i sanitetima u svim pritvorskim jedinicama, upozorio je Amnesty International.

Pozvao je vlade da oslobode zatvorenike i preispitaju neke slučajeve pritvora prije suđenja, kao što su žene i djevojke koje su u pritvoru sa djecom ili one koje su trudne.

"Kako se COVID-19 širi po Subsaharskoj Africi, ozbiljno preopterećenje koje je zabilježeno u mnogim zatvorima i pritvorskim centrima postaje rizično za javno zdravstvo, posebno imajući u vidu opšti nedostatak zdravstvene zaštite i saniteta", rekla je Samira Daoud, direktorica Amnesty Internationala za Zapadnu i Centralnu Afriku.

Kako je kazala, oslobađanje zatvorenika oslobodilo bi prostor u tim objektima i pomoglo da se zatvorenici i osoblje zaštite od virusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Afričke vlade su uvele brojne mjere kako bi zaustavile širenje virusa, uključujući zatvaranje škola i tržišta, ograničenja putovanja, zabranu velikih okupljanja i puštanje zatvorenika.

Najmanje 21.317 je potvrđenih slučajeva koronavirusa u Africi, 1.080 smrtnih i 5.203 osobe koje su se oporavile, podaci su Afričkih centara za prevenciju i kontrolu bolesti (Africa CDC).


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo