20.04.2020 / 12:35 KORONAVIRUS - Član Kriznog štaba

Čerkez: Od naredne sedmice ublažavanje mjera, ali nema opuštanja

Čerkez: Od naredne sedmice ublažavanje mjera, ali nema opuštanja
Foto: Fena / Vijesti.ba
U potpunosti smo dosad uspjeli iskontrolisati epidemiju koronavirusa, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Sarajevu član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

Krizni štab FBiH, kaže, razmatra popuštanje određenih mjera u narednom periodu. Međutim, građani ne bi trebali pogrešno shvatiti da će to značiti i vraćanje na stari način života.

- Mi ćemo još duži vremenski period sigurno živjeti pod određenim restrikcijama. Morat ćemo i dalje razmišljati da sve ono što ublažavamo ne znači eliminiranje osobne i zaštite stanovništva. Još dugo vremena ćemo nositi i maske i rukavice, morati se ponašati odgovorno, držati distancu, održavati opću higijenu - naveo je Čerkez.

Kao jedna od prvih mjera koje bi trebale biti ublažene u narednom periodu je omogućavanje izlaska osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina. Čerkez navodi da će biti definisano koliko će te osobe moći izaći puta sedmično i u kojem vremenskom periodu.

- Sve mjere uvodit ćemo na period od 15 dana, tako da možemo pratiti njihove efekte i biti spremni da, ukoliko nam se počnu dešavati neželjene situacije, možemo brzo intervenisati - poručio je Čerkez.

Naglašava da popuštanje mjera ne znači i njihovu potpunu eliminaciju, već samo omogućavanje više slobode u kretanju.

- Epidemija nije ni blizu kraja i moramo kontinuirano pratiti situaciju da bismo mogli adekvatno reagirati - navodi Čerkez.

Razmatra se i, kako je rekao, omogućavanje rada samostalnim djelatnostima, trgovcima i manjim obrtima.

- Već imamo određene vizije i planove, i mislimo da ćemo vrlo brzo, možda već i naredne sedmice, predložiti skidanje određenih restrikcija i omogućavanje normalnijeg života - dodao je Čerkez.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo