20.04.2020 / 12:09 KORONAVIRUS - MSC Magnifica

Posljednji kruzer se vraća kući

Posljednji kruzer se vraća kući
Foto: Vijesti.ba
Posljednji trenutno aktivni kruzer koji je plovio sa putnicima, danas se vraća kući.

MSC Magnifica isplovila je iz Đenove još 5. januara i tada je svijet izgledao mnogo drugačije nego danas.

Kruzer sa 1760 putnika bio je na drugom kraju svijeta kada se desila pandemija i zatvaranje luka. Prva stanica nakon Evrope bio je Cape Verde, a zatim su pristali u Brazil 19. januara, kada je virus već napustio Wuhan i Kinu.

Sljedeća stanica bio je Čile, koji us napustili 21. februara i tada je već bilo jasno da se radi o pandemiji, te su kruzeri i opasnost zaraze na njima već bili tema u medijima. Države i luke su počele zatvarati svoja vrata.

Sljedeća država koja ih je prihvatila bila je Australija ali kada su je napustili i pokušali pristati na Tasmaniju 14. marta, situacija je već bila ozbiljnija. Tasmanija je već imala registrovanih slučajeva i kapetan Leotta je odlučio da svi putnici moraju ostati na brodu kako ne bi riskirali da neko sa kopna donese zarazu na brod.



Put kući dug 19.000 km

Nakon toga sezona kruzera je i zvanično otkazana i bilo je jasno da nigdje ne mogu pristati i da ih niko neće primiti. Kapetan Leotta nije imao drugog izbora nego da krene na 19.000km dug put kući.

Sljedeći izazov je bio odabrati put kući, odnosno dogovoriti luke gdje mogu barem natočiti gorivo. Nakon niza odbijenica, sreću su pronašli na Šri Lanci, ali zahvaljujući članu posade Anura Herath-u koji je objavio video poruku za predsjednika i premijera Sri Lanke. Video je imao pola miliona pregleda i očigledno došao i do predsjednika i premijera. Šri Lanka je dozvolila da kruzer pristane u Colombo kako bi natočio gorivo.

Kruzer Magnifica je nakon ovoga uspješno nastavio svoje putovanje i trebao bi danas pristati u Marsej.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo