5°C
Mostar 12°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

18.04.2020 / 18:57 KORONAVIRUS - Federalni štab civilne zaštite

Solak: Popuštanje mjera bi značilo nekontrolisano širenje virusa

Solak: Popuštanje mjera bi značilo nekontrolisano širenje virusa
Foto: FENA - Vijesti.ba
Skoro svi požari koji su se od jutros pojavili su na vrijeme uočeni i lokalizovani, tako da je situacija apsolutno pod kontrolom, rekao je načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak.

- Pored svih apela koje smo upućivali protekle sedmice, opet su naši sugrađani zapalili staru travu, korov. Ali brzom intervencijom naših vatrogasaca spriječena je mnogo veća šteta nego što je bila proteklog vikenda - kazao je Solak, koji je pričom o požarima započeo današnju redovnu konferenciju za novinare.

A potom je prokomentarisao situaciju uzrokovanu epidemijom koronavirusa, za koju je rekao da je maksimalno pod kontrolom. Ohrabruje, kaže Solak, i manji broj zaraženih.

- Naše mjere karantena za sve sugrađane koji ulaze u BiH pokazale su se veoma kvalitetnim. Na vrijeme smo ustanovili osobe koje su zaražene, tako da od njih ne prijeti daljnje širenje zaraze - naveo je Solak.

Za sada, nastavlja, sve mjere koje se primjenjuju ostaju na snazi do 30. aprila. U međuvremenu će se pratiti situacija i analizirati da li će biti uvođene dodatne mjere ili će se u nekom narednom periodu neke od njih ublažavati.

Pratit će se situacija i u Evropi, ali i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), koje, ističe Solak, nimalo nisu ohrabrujuće nego upravo potenciraju da moramo biti na oprezu i da je još rano za bilo kakvim ublažavanjem mjera.

- Mnoštvo je tih nekih dobrih situacija u BiH. Prije svega, neke radnje koje su u Evropi zatvorene, kod nas rade, tako da život teče normalno, nije zaustavljen. Svakako da nema mjesta za opuštanje, već moramo biti na oprezu - rekao je Solak.

Na pitanje jesu li tačne informacije koje su se pojavile da bi od 2. maja mogli početi s radom kafići, Solak kaže da je još suviše rano to prognozirati, prenose Vijesti.ba.

- Cijeli Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva apsolutno nijednog trenutka nije takve stvari ostavio kao mogućnost. Svakako da će se analizirati da li da se određene mjere u nekom dijelu olakšaju našim sugrađanima, ali konkretno da bi kafei i slične djelatnosti mogle početi s radom 2. maja, mislim da je to vrlo nerealno očekivati - rekao je Solak.

Na pitanje našeg portala kakve bi posljedice moglo imati prerano ukidanje vanrednih mjera u BiH, Solak kaže da bi to automatski otvorilo mogućnost uvoza virusa ili njegovog nekontrolisanog širenja.

- Mislim da je još rano pričati o nekim velikim popuštanjima ili nekom velikom dozvoljavanju konkretno nekih radnji da rade - govori Solak.

Uvjeren je da nam se ne može desiti scenarij kakav su doživjele zemlje poput Italije i Španije, prenose Vijesti.ba.

- Mi smo na vrijeme uveli određene mjere i naši sugrađani ih se apsolutno pridržavaju. Mislim da nas takav scenarij danas ne može zadesiti, ako budemo i dalje imali na snazi mjere koje trenutno važe - smatra Solak.

Ističe da su zaduženi članovi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva da naprave analizu pojedinih mjera koje su na snazi, kako bi se sagledalo koje se od njih mogu ublažiti, a koje bi i dalje ostale na snazi.

- Mjere koje će se zadnje ukinuti sigurno su socijalna distanca i korištenje zaštite - zaključuje Solak.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo