17.04.2020 / 23:34 KORONAVIRUS - Koronavirus

Amerika od Kine traži brži izvoz zaštitne opreme

Amerika od Kine traži brži izvoz zaštitne opreme
Foto: AP - Vijesti.ba

Amerika je od Kine zatražila da izvrši reviziju novih regulativa za kontrolu izvoza za zaštitnu opremu koja je neophodna u borbi protiv pandemije virusa korona kako ne bi bilo problema u blagovremenoj isporuci, saopšteno je danas iz States Departmenta.

 

Kina je prije sedam dana pooštrila ograničenja izvoza maski i druge lične zaštite opreme za koje je sada obavezna carinska inspekcija.

Analitičari navode da je Kina time nastojala da uravnoteži globalnu potražnju za ličnom zaštitnom opremom i da osigura da proizvođači i prodavci ne zatrpaju tržište lošom ili robom bez sertifikata.

Peking je ovo učinio nakon što su pojedine vlasti i bolnice saopštile da su od Kine dobili lošu ili neispravnu ličnu zaštitnu opremu.

"Cijenimo napore za osiguranje kontrole kvaliteta ali ne želimo da to bude prepreka za blagovremeni izvoz važne robe. Američka administracija prenijela je ove zabrinutosti Kini. Zatražili smo da Kina izvrši reviziju novih regulativa kako bi omogućila brz izvoz zaštitne opreme od vitalne zaštite za SAD", ističe se u saopštenju.



(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo