8°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 11°C
Bihać 9°C

16.04.2020 / 21:00 KORONAVIRUS - Direktor IFIMES-a

Bećirović: U RS propaganda, u FBiH konkretne mjere

Bećirović: U RS propaganda, u FBiH konkretne mjere
Zijad Bećirović / Vijesti.ba
Direktor IFIMES-a Zijad Bećirović smatra da su mjere koje su u krizi izazvanoj koronavirusom poduzeli entiteti u BiH apsolutno asimetrična.

U razgovoru za BHRT on naglašava da je samo ustrojstvo BiH asimetrično.

- Čak je RS preuzela mjere Srbije, iako moramo znati da Dodik nije Vučić, a RS nije Srbija, kaže Bećirović i nastavlja da Dodik priča da će se zauzeti da Rusija pomogne FBiH, a onda traži 10 hiljada maski od FBiH.

- U svemu tome vidimo PR reakciju da ide međunarodna pomoć, da se nešto stalno dobija…To je jedan neozbiljan pristup. U RS su zakašnjele i nepotpune mjere, dok su u Federaciji poduzete mjere zaštite zdravlja stanovništva ali i ekonomije, kaže Bećirović.

Po njegovim riječima to ilustruje i raspodjela sredstava MMF-a, koja pokazuje da je situacija u RS jako teška, ali i da građani i političari trebaju pokazati solidarnost prema RS.

- Činjenično stanje je da se tri četvrtine ekonomskih tokova odvija u FBiH, a trećina u RS. U skladu s tim se trebamo ponašati, a ne stvarati lažnu sliku medijima.

Asimetrija i nekoordiniranje, uz slabu aktivnost Vijeća ministara koje bi moglo otkloniti asimetriju da je preuzelo kontrolu dokazuje da se u BiH odluke donose asimetrično, ističe Bećirović.

Bećirović kaže da je važno nakon krize uspostaviti mehanizme nadzora, jer se u vanrednom stanju gubi demokratski nadzor institucija.

- Pojedinci u takvim situacijama prigrabe privilegije, prije svega novac. Veliku ulogu tu mogu uraditi mediji, civilno društvo, jer nema napretka bez kritičke misli i nadzora. Važno je da se u BiH pokaže demokratski ambijent, koji je bio narušen i u normalnim okolnostima, kaže Bećirović.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo