16.04.2020 / 17:34 KORONAVIRUS - Mahmutbegović i Lendo

Nužna bolja koordinacija između kantona i FBiH

Nužna bolja koordinacija između kantona i FBiH
Foto: Fena / Vijesti.ba
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i potpredsjednica Federacije BiH Melika Mahmutbegović posjetili su danas čelnike Srednjobosanskog kantona koje je predvodio premijer Tahir Lendo.

Potpredsjednica Mahmutbegović potvrdila je nakon današnjeg sastanka da je suština problema sadržana u nedostatku koordinacije između federalnog i kantonalnog kriznog štaba kada je u pitanju odgovor na pandemiju koronavirusa.

Ipak, čestitala je kantonalnim dužnosnicima koji su poduzeli adekvatne mjere u borbi protiv pandemije zbog čega je i broj oboljelih u SBK zanemariv u odnosu na broj stanovnika.

- Iskazana je potreba u borbi protiv ekonomskih posljedica pandemije. Također, zatraženo je da se vodi računa o brojnim segmentima u smislu donošenje takozvanog korona zakona koji bi Federalni parlament trebao razmatrati sljedeće sedmice - pojasnila je.

Ocijenila je da SBK može biti ponosan na Krizni štab kao i na zdravstvene profesionalce koji su uradili mnogo sa stanovišta zaštite stanovništva.

Premijer SBK Tahir Lendo pozvao je na strpljivost i odgovornost te pravičniju raspodjelu donacija. Naglasio je i potrebu jače koordinacije između državnog, federalnog i kantonalnog nivoa u smislu upućivanja osoba s graničnih prijelaza.

- Iako to funkcionira u koordinaciji s federalnim nivoom od kojeg dobijaju jasne upute za preuzimanje osoba, to nije slučaj s graničnim prijelazima u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu zbog čega je i zatražena bolja međuentitetska koordinacija - naglasio je.

Kada su u pitanju ekonomski izazovi, Lendo kaže da je zatražena pravičnija raspodjela uključujući i raspodjelu donirane zaštitne opreme koju dijele kantonalni štabovi preko Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH koje najbolje zna gdje su stvarne potrebe.

Lendo je pozvao na strpljivost i odgovornost, ali kaže i da niko ne bi trebao biti ostavljen bez potreba za životnu egzistenciju te da bi svi jednako trebali podnijeti teret krize.

- U tom smislu u Vladi SBK kroz svoje mjere za pomoć privredi imat ćemo dobre analize i programe. Od Federacije BiH očekujemo ono što su najavili kao pomoć u vidu plaćanja doprinosa na minimalne plate - kazao je Lendo i najavio da će Kanton pomoći ugroženim privrednim djelatnostima koje su zbog naredbi štabova dobile zabranu rada.

Kako je pojasnio, borit će se da pomoć dobiju oni koji su izmirili sve obaveze prema državi zaključno s 31. martom kako bi i država bila prema njima ravnopravna i pomogla im, ali da će se boriti i da pomoć dobiju osobe u stalnom radnom odnosu koje nisu odjavljivane.

- Imamo 2.377 radnika koji su dobili otkaze. Njima ćemo kao Vlada pomoći preko Službe za zapošljavanje i oni neće biti bez primanja - zaključio je premijer SBK Tahir Lendo.  



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo