16.04.2020 / 16:49 KORONAVIRUS - Hrvatska

Božinović: Moguće je da ćemo popustiti mjere tamo gdje je situacija bolja

Božinović: Moguće je da ćemo popustiti mjere tamo gdje je situacija bolja
Davor Božinović / Pixsell
U Hrvatskoj je od jučer potvrđeno 50 novozaraženih koronavirusom, 56 osoba se oporavilo, a preminulo ih je dvoje, izvijestio je danas Nacionalni stožer civilne zaštite.

Ministar je istaknuo da su u zadnja 24 sata proveli 901 novih testiranja, ukupno 20.157. Postotak pozitivnih je 8,89 posto, što je manje nego proteklih dana.

Članovi Stožera komentirali su eventualno popuštanje mjera i spominjali decentralizaciju mjera.

Krunoslav Capak rekao je kako postoji mogućnost da se u nekim županijama mjere relaksiraju više nego na nekim drugim područjima.

"Razgovaramo o ublažavanju mjera, ali još nismo odlučili", dodao je Capak.

To je potvrdio i šef Stožera Davor Božinović koji je rekao kako se ne isključuje mogućnost da se u idućim danima popuste mjere tamo gdje je epidemiološka situacija bolja.

"U narednim danima ne isključuje se mogućnost decentraliziranja popuštanja mjera, tamo gdje je situacija bolja", rekao je Božinović.

Božinović je dodao da će Nacionalni stožer Civilne zaštite tijekom četvrtka donijeti odluku o formiranju timova u lokalnim županijskim stožerima koji će izvršiti uvid u realizaciju provođenja mjera u domovima za starije osobe, a koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

''Ti timovi će biti pod koordinacijom epidemiologa koji je član županijskog stožera civilne zaštite, a te timove će činiti i inspektor Civilne zaštite, inspektor Državnog inspektorata, odnosno sanitarni inspektor, socijalni radnik i policajac'', precizirao je Božinović.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo