16.04.2020 / 15:15 KORONAVIRUS - Sastanak Turković - Szijjártó

Zahvalnica na dosljednoj pomoći Mađarske BiH

Zahvalnica na dosljednoj pomoći Mađarske BiH
Foto: MVP BiH
Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske, Péterom Szijjártóm.

Povod njegove posjete Bosni i Hercegovini bila je isporuka pomoći Mađarske Bosni i Hercegovini za borbu protiv korona virusa u vidu doniranja 200.000 zaštitnih maski i 10.000 zaštitnih odijela.

"Po dolasku delegacije iz Mađarske, upriličen je tête-à-tête sastanak ministrice Turković i ministra Szijjárta, a potom i sastanak zvaničnih izaslanstava dvaju ministarstava vanjskih poslova na kojima su razmijenjene informacije i stajališta o stanju bilateralnih odnosa između dvije prijateljske zemlje. Ocijenjeno je da dvije zemlje imaju vrlo dobre političke odnose i da je potrebno, u narednom razdoblju nakon prestanka opasnosti i teškoća uzrokovanih korona virusom, fokusirati se na jačanje gospodarske suradnje", poručeno je u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministrica Turković je zahvalila na dosljednoj podršci Mađarske u procesima europskih i euroatlantskih integracija BiH.

"Istaknula je da su EU i NATO strateški prioriteti vanjske politike BiH te je veoma bitno u tim procesima imati potporu prijateljskih država poput Mađarske. S tim u svezi istaknula je da BiH cijeni zalaganje Mađarske za brži pristup BiH Evropskoj uniji kako na bilateralnom planu, tako i putem Višegradske grupe te značajnog doprinosa Međunarodnog višegradskog fonda", saopćeno je.

Ceremonija primopredaje mađarske donacije za borbu protiv korona virusa između ministrice Turković i ministra Szijjárta obavljena je ispred zgrade Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministrica Turković još jednom je zahvalila Mađarskoj na velikodušnoj pomoći Bosni i Hercegovini u borbi protiv korona virusa, kao i ministru Szijjártu, istaknuvši koliko cijeni njegov angažman i spremnost da donaciju uruči osobno.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo