6°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 10°C

14.04.2020 / 13:23 KORONAVIRUS - Mladen Parlov

Splitski svećenik protiv Pape: Mise se moraju održavati po cijenu života

Splitski svećenik protiv Pape: Mise se moraju održavati po cijenu života
Mladen Parlov / Vijesti.ba
Nije don Josip Delaš iz župe sv. Leopolda Bogdana Mandića na splitskoj Sirobuji jedini svećenik koji je pozvao vjernike na misu, iste stavove ima i Mladen Parlov, dekan splitskog Katoličko-bogoslovnog fakulteta.

I on kao i župnik Delaš smatra da je održavanje mise bez vjernika izdaja katoličke vjere.

Slobodna Dalmacija piše da, gostujući u emisiji "Bujica", gledatelji koji prate ovaj opskurni talk show mogli su između ostalih čuti i mišljenje dekana splitskog Katoličko-bogoslovnog fakulteta Mladena Parlova koji je odmah na početku posebno pozdravio gledatelje "dobre i lijepe emisije”.

Javljajući se uživo u emisiju iz imotskoga sela Ričice don Parlov vrlo je jasno iznio svoje neslaganje s odlukama rimskoga Pape i vrha Katoličke crkve, Nadbiskupije i hrvatskih svjetovnih vlasti.

On ima i svoje mišljenje o koronavirusu pa tako kaže da se 'može raspravljati o tome koliko je cijela priča opravdana ili ne i što su njezini uzroci'. Međutim, veli, važno je istaknuti nešto drugo:

"U ovim trenucima, kada su vjernici u strahu od pandemije, trebalo im je omogućiti utjehu. Vjernik je naučen promatrati svoj život pod vidom vječnosti. U ovoj krizi pandemije, Crkva se predstavlja kao podružnica Crvenoga križa ili Stožera za civilnu zaštitu! Pa, to nije uloga Crkve! Uloga je Crkve, a to kaže zadnji kanon zakonika kanonskoga prava – Lex suprema eclesie, sau stanimarum - Vrhovni zakon Crkve je spasenje duša“

Po ocjeni dekana Parlova, vjernike se nije smjelo lišiti slavlja svetih misa. Svećenici su se, kaže, trebali angažirati i služiti božju riječ u ovo vrijeme kada je to najpotrebnije.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo