13.04.2020 / 10:21 KORONAVIRUS - U Banjaluci 260 oboljelih

Radojičić: Predstoje nam dvije zabrinjavajuće sedmice

Radojičić: Predstoje nam dvije zabrinjavajuće sedmice
Foto: RTRS - Vijesti.ba

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je jutros da je u tom gradu trenutno 260 osoba oboljelo od koronavirusa, dok se više od 2.200 nalazi u kućnoj izolaciji.

- Ono što je pozitivno je da smo u sedmoj sedmici u kojoj i dalje imamo kontrolu nad situacijom. Možemo da pratimo pojedinačno svakog oboljelog i sve njegove kontakte - rekao je Radojičić na konferenciji za novinare.

Preventivnim i restriktivnim mjerama, kako je naveo, spriječene su eksplozivne i eskponencijalne razmjere epidemije. Međutim, i dalje linearno raste broj oboljelih, prenose Vijesti.ba.

- U Banjaluci svaki dan imamo u prosjeku već četvrtu sedmicu deset novooboljelih. Kad se uzme u nekoliko dana prosjek, to je isti tempo već četiri sedmice - istakao je Radojičić.

Ističe da je sve veći broj novooboljelih koji ili ne znaju kako su se zarazili ili to nisu spremni da kažu.

- Klasične klastere koje smo imali na početku epidemije praktično smo ugasili, a ovo sa čim se sada borimo su ostaci jednog od klastera i mnogo pojedinačnih slučajeva od kojih se svaki može posmatrati kao posebno žarište. To je komplikovanija situacija jer više ne možemo da pratimo velike grupe ili žarišta već niz malih za koje ne možemo kazati odakle su izvorišta - naglasio je Radojičić, dodajući da sve mjere ostaju na snazi do 27. aprila.

Naročito je zabrinjavajućim ocijenio da je sa lijepim proljetnim vremenom očito došlo do popuštanja pažnje većeg broja kontakata, te da su pred nama dvije sedmice sa tradicionalnim praznicima, prenose Vijesti.ba.

- Pred nama su Vaskrs, 1. maj i Đurđevdan koji mogu da okupe veće skupove i proizvedu nova žarišta. Jedan osrednji skup sa 50-ak ljudi sa samo jednim zaraženim koji bi zajedno s ostalima proveo taj dan zajedno, znači da bismo za 14 dana nakon tog skupa imali veći broj oboljelih nego što imamo u prethodnih šest sedmica - ilustrovao je Radojičić.


Stoga su i zabrinjavajući predstojeći dani koji sa sobom nose tradicionalna okupljanja, te će u tom pogledu, kako je kazao gradonačelnik Banjaluke, biti potrebno poduzimati dodatne mjere.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo