9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 7°C

12.04.2020 / 20:22 KORONAVIRUS - Razgovor za Vijesti.ba

Olenik: Srbija je zakasnila sa svim mjerama, a Vučić vodi kampanju

Olenik: Srbija je zakasnila sa svim mjerama, a Vučić vodi kampanju
Aleksandar Olenik / Vijesti.ba
Predsjednik Građanskog demokratskog foruma iz Beograda Aleksandar Olenik kazao je u intervjuu za Vijesti.ba kako srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić vanrednu situaciju zbog pandemije koronavirusa koristi za političku promociju.

Olenik je u intervjuu govorio o mjerama koje je aktuelna vlast u Srbiji poduzela na sprečavanju pandemije, kršenju ljudski prava, suspenziji demokratije i ustava…

Razgovarao: Haris Ljevo

Kako ocjenjujete mjere koje je državni vrh Srbije preuzeo u borbi protiv koronavirusa?

OLENIK: Većina mjera koje imaju za cilj smanjenje kontakata među ljudima tj. povećanje socijalne distance su dobre, ali im je primjena loša. Tu imamo dvije osnovne primjedbe, prva je kašnjenje sa ovim mjerama jer smo izgubili prve dvije nedjelje (možda i najvažnije), kada je zvanični Beograd govorio o ’’najsmješnijem virusu’’ i savjetovao građanima da odu u kupovinu u Milano. Druga primjedba je vezana za najmanji broj testiranih u regionu, jer od početne najave masovnih testiranja nije ostalo ništa pošto su trenutne vlasti pogrešno procijenile da imamo dovoljno obučenih ljudi za provođenje testiranja. Kašnjenje sa reakcijom na početku i nesposobnost za provođenje masovnih testiranja su direktno doprinijeli najvećem broju mrtvih u regionu kao i prodoru virusa u bolnice i domove za stare.

Moramo pomenuti i ekonomske mjere koje u suštini nisu loše, ali kasne, jer će prvi dio biti primijenjen od sljedećeg ponedjeljka, a neke tek u maju, čime će njihov rezultat biti umanjen. Davanje svim punoljetnim građanima po 100 eura (ili vaučera za domaću robu i istoj vrijednosti) predstavlja klasičan primjer populizma i zloupotrebe pandemije u predizbornoj kampanji trenutne vlasti.

Koliko vlast koristi ovakvu situaciju za ostvarivanje svojih političkih ciljeva?

OLENIK: Trenutna vlast sramno nastavlja sa političkom kampanjom u toku najveće pandemije, čak se može reći i da je samo uvođenje vanrednog stanja u funkciji izborne kampanje jer se u slučajevima epidemije proglašava vanredna situacija (postoji poseban zakon) koja podrazumijeva provođenje svih mjera protiv pandemije, nešto slično je urađeno u Hrvatskoj i za sada daje bolje rezultate. Predsjednik Vučić je sve vrijeme u funkcionerskoj kampanji jer on lično, sa svojom svitom i medijima, ide po Srbiji i donosi medicinsku opremu, čime krši sve mjere socijalnog distanciranja. Zadnji primjeri izborne kampanje Aleksandra Vučića su njegove posjete Novom Pazaru i Nišu, kada je direktno ugrozio sve građane u ovim mjestima. Slično se desilo u Valjevu na samom početku pandemije, kada je nakon partijskog skupa vladajuće stranke Valjevo postalo jedno od žarišta pandemije, i još se nije oporavilo od te posjete.

Posebno treba naglasiti da trenutna vlast formalno insistira na prekidu svih političkih aktivnosti, što je velika većina stranaka i prihvatila, a sada je vidljivo da samo vladajući SNS nije, ni za sekundu, prekinuo sa kampanjom. Jedina razlika je u porukama kampanje jer je prije početka pandemije, vlast insistirala na navodnim ekonomskim rezultatima, dok je nakon višesatnih, mučnih KZN na kojima je Vučić prijetio građanima, vikao, plakao, iznosio neistine, stvarao paniku, krivio građane za sve tj. vrijeđao osnovnu inteligenciju svih građana, ta poruka promijenjena. Trenutna politička poruka izborne kampanje Aleksandra Vučića je ’’Ja lično vam spašavam živote. Ne ljekari, ne medicinske sestre, ne volonteri, ne državni organi, već samo ja, samo Aleksandar Vučić’’.

Mnogi upozoravaju da se pod krinkom borbe protiv koronavirusa ukidaju ljudska prava i demokratija i krše ustav, zakoni… Kako vi kao pravnik gledate na to?

OLENIK: Kako sam to već naveo, uopšte nije bilo potrebe za uvođenjem vanrednog stanja jer je za slučaj pandemije predviđeno uvođenje vanredne situacije, o čemu postoji poseban zakon, a što je i predviđeno ustavom. Posljednji put je vanredna situacija primijenjena prilikom epidemije variole u Beogradu, i to uspješno. Međutim, u slučaju vanredne situacije predsjednik republike nema nikakvu ulogu, već je sve na ministarstvu zdravlja, vladi i zdravstvenom sistemu. Nešto slično primjenjuje Hrvatska i za sada su njihovi rezultati bolji. Međutim, u slučaju vanredne situacije Vučić nema nikakvu ulogu i bio bi medijski nevidljiv, upravo onako kako to čini predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović.

Moramo biti iskreni i reći da je u ovim uslovima moguće uvesti i vanredno stanje. Međutim, naš ustav nakon donošenja odluke o varednom stanju predviđa da i skupština potvrdi tu odluku i sve donijete mjere i to u roku od 48 časova ili kad se za to steknu uslovi. Zvanični Beograd je u potpunosti isključio skupštinu iz odlučivanja i to tako što je navedeno da skupština nije u mogućnosti da se sastane, ali bez navođenja razloga koji sprečavaju sazivanje skupštine. Ako imamo u vidu da se većina skupština u Evropi sastala i da aktivno rade, jasno je da je Narodna skupština Republike Srbije morala biti sazvana. Aleksandar Vučić, kao i svaki autokrata, bježi od skupštine pa čak i od skupštine u kojoj ima većinu jer bi se u skupštinskoj raspravi, na insistiranje poslanika Ujedinjenje demokratske Srbije, jasno vidjelo da vanredno stanje nije uvedeno u skladu sa ustavom. Pored ovoga, poslanici Ujedinjenje demokratske Srbije bi jasno istakli da se vanredno stanje zloupotrebljava i da polako klizimo u otvorenu diktaturu jer su predsjednik i vlada ukinuli pravo na pravično suđenje, što nije dozvoljeno ni za vreme vanrednog stanja. Konkretno, na osnovu preporuka vlade, sudovi su počeli da organizuju tzv. skajp suđenja, gdje je optuženi u pritvoru te izjavu daje putem skajpa. Na ovaj skandalozan način, svi su u sudnici osim optuženog kojem su ovako uskraćena sva prava koja ima po zakonu i ustavu. Drugi primjer zloupotrebe vanrednog stanja je pokušaj zvaničnog Beograda da hapšenjem novinara, zabranom novinarima da prisustvuju KZN i skrivanjem informacija od građana, uvedu cenzuru.

Da li je moguće da neke od odluka koje su donesene u ovoj vanrednoj situaciji ostanu na snazi i kad prođe kriza, a da građani uopšte ne budu svjesni toga?

OLENIK: Ta situacija nije moguća jer će Građanski demokratski forum, kao dio Ujedinjenje demokratske Srbije, obavještavati građane o svemu, kao što to činimo i sada.

Koliko će se ovo odraziti ne političku budućnost Srbije i izbore koji će biti održani kada ovo prođe?

OLENIK: To je pitanje na koje sada niko nema tačan odgovor. Sa jedne strane, višesatne Vučićeve KZN i djelimično uvedena cenzura mogu pomoći da sadašnja vlast očuva svoje pozicije, ali sa druge strane pandemija je do kraja ogolila sve poražavajuće rezultate vlasti. Sada nam na naplatu dolazi partijsko zapošljavanje nesposobnih kadrova SNS jer prosto nisu u stanju da organizuju državni sistem za borbu protiv pandemije. Na svakom koraku su vidljive katastrofalne greške, pa tako imamo zaraženu cijelu brigadu vojske jer je bez zaštitne opreme i bez protokola radila sa povratnicima iz inostranstva, za šta direktnu odgovornost snose ministar vojni i predsjednik.

Ovakve primjere, kojih nažalost ima puno, teško je sakriti i uz cenzuru i potpuno kontrolu medija. Nesposobnost kadrova SNS je ogromna, pa je već više puta rečeno da se kupljene diplome plaćaju dva puta, prvi put ih plaćaju oni koji ih kupuju a drugi put ih mi plaćamo glavom. Nadamo se da i u mjestima gdje je medijski mrak potpun, građani sada mogu jasno da vide katastrofalne posljedice devet godina vlasti Aleksandra Vučića. Prvu priliku da se izjasnimo o rezultatima ove vlasti imaćemo na izborima nakon ukidanja vanrednog stanja, i tu priliku moramo iskoristiti.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo