6°C
Mostar 9°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

12.04.2020 / 17:34 KORONAVIRUS - Koronavirus

U Njemačkoj više izliječenih nego trenutno zaraženih

U Njemačkoj više izliječenih nego trenutno zaraženih
Foto: Vijesti.ba
Prema posljednjem dnevnom presjeku epidemiološke slike, u Njemačkoj je više osoba izliječeno nego li ih je trenutno zaraženih koronavirusom, javlja AA.

Institut “Robert Koch“ saopćio je danas da je u Njemakoj od zaraze koronavirusom u potpunosti izliječeno 60.200 osoba, a da trenutno u toj zemlji ima 57.606 zaraženih ljudi.

Isti izvor javlja da taj podatak ulijeva nadu da su efikasne preventivne mjere koje su njemačke vlasti uvele u jeku borbe protiv pandemije COVID-19.

U Njemačkoj je koronavirusom zaraženo ukupno 120.479 ljudi, uključujući i polovicu koji su izliječeni.

U Njemačkoj je od posljedica zaraze koronavirusom umrlo ukupno 2.673 oboljelih, uključujući i 129 smrtnih slučajeva zabilježenih u protekla 24 sata.

Iako je Njemačka peta zemlja po broju zaraženih osoba u svijetu, broj smrtnih slučajeva je daleko manji u toj zemlji u poređenju sa situacijom u SAD-u, Španiji, Italiji i Francuskoj.

Njemačke vlasti provode masovno testiranje ljudi na koronavirus, a u kratkom roku su skoro udvostručile kapacitete bolničkih odjela za intenzivnu njegu pacijenata. Prošlog mjeseca je u Njemakoj uveden i niz restriktivnih mjera s ciljem prevencije širenja koronavirusa. Upravo to se smatra jednim od faktora što ta zemlja ima bolje rezultate u borbi protiv COVID-19 u odnosu na druge zemlje koje su teško pogođene koronavirusom.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima Univerziteta "Johns Hopkins", u svijetu je koronavirusom zaraženo više od 1,78 miliona osoba. Od posljedica zaraze umrlo je blizu 110.000 oboljelih, a izliječene su blizu 412.000 osobe.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo