0°C
Mostar 6°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

11.04.2020 / 19:59 KORONAVIRUS - Mirsad Zaimović za Vijesti.ba

Onaj ko privrednicima obeća da će im namiriti svu štetu, taj ne govori istinu

Onaj ko privrednicima obeća da će im namiriti svu štetu, taj ne govori istinu
Mirsad Zaimović / Vijesti.ba
Sjednica Predstavničkog doma PFBiH, na kojoj će biti razmatrani korona-zakon i rebalans federalnog budžeta, mogla bi biti održana ili u idući petak ili 20. odnosno 21. aprila.

Poručio je ovo u intervjuu za Vijesti.ba predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Mirsad Zaimović.

Razgovarao: Delvin Kovač

U Sarajevu je održana online sjednica Kolegija Predstavničkog doma. O čemu ste konkretno razgovarali i koje ste zaključke donijeli?

ZAIMOVIĆ: Cilj je bio da testiramo online sistem, s obzirom da nakon izmjene Poslovnika, koja se desila prije nekoliko dana, prvi put radimo online, odnosno putem video-konferencije. I htjeli smo da istestiramo taj sistem kao Kolegij. Sljedeća faza je testiranje cijelog Parlamenta, da vidimo kako to funkcioniše sa 98 ljudi.

Razgovarali smo i o potencijalnim datumima za održavanje sjednice Parlamenta. S obzirom da zakon koji je stigao u parlamentarnu proceduru umnogome zavisi od rebalansa budžeta, upravo će rebalans pokazati na kolika sredstva možemo računati vezano za stabilizacijski fond koji se planirati formirati kroz ovaj zakon. I odlučili smo da na istoj sjednici tretiramo i rebalans i zakon.

S obzirom da je najavljeno da će rebalans biti usvojen na Vladi u utorak ili srijedu, trebat će neko vrijeme dok on dođe u Parlament. Naravno, zastupnicima i radnim tijelima treba ostaviti vremena da se izjasne i naprave eventualne amandmane, tako da računam da će sjednica - u nekoj optimističnijoj varijanti - biti održana idućeg petka, mada je realnije da to bude 20. ili 21. aprila. Sve zavisi od toga kad ćemo dobiti rebalans.

Poučeni iskustvom sa sjednice Kolegija, smatrate li da će Predstavnički dom moći funkcionisati putem video-konferencije?

ZAIMOVIĆ: Pa mislim da hoće. Htjeli smo da otklonimo sve nedoumice i vidimo kako izgleda evidencija prisustva, prijavljivanje za diskusiju, davanje riječi, glasanje… Dakle, to smo testirali kroz Kolegij na manjem broju ljudi, a testirat ćemo i na 98. Ovaj sistem koji smo implementirali dovoljno je kvalitetan da obuhvati svih 98 poslanika. Mi i jesmo najzahtjevniji u tom pogledu, jer smo najveći Parlament na državnom nivou. Ali mislim da ćemo uz kvalitetnu pripremu i kvalitetno administriranje moći raditi na takav način.

Hoće li biti omogućen direktan prijenos sjednica?

ZAIMOVIĆ: Ja sam stručnim službama dao zadatak da na tome rade. Tokom video-konferencije vidjet ćemo dio poslanika, pogotovo one koji u tom trenutku govore. Vidi se i predsjedavajući. Taj audio i videosnimak koji čujemo i vidimo na monitorima nastojat ćemo putem livestreama prenositi kao što se prenosi i sjednica. Nisam siguran da ćemo to moći osposobiti do prve sjednice, ali svakako je to nešto o čemu smo razmišljali i trudit ćemo se da to osposobimo.

Očekujete li da korona-zakon i rebalans budžeta dobiju dovoljnu podršku?

ZAIMOVIĆ: Što se rebalansa tiče, ja mislim da će on biti kreiran na način da se u potpunosti ukinu ili maksimalno srežu sve one stavke koje su u ovom trenutku zbog novonastale situacije nerealne i nepotrebne. A recimo, neke od tih stavki, koje smo i sami mi u Parlamentu bili planirali, su rekonstrukcija zgrade, kupovina službenog automobila, reprezentacija, transferi isl.

Evidentno je da će se desiti pad prihoda, i u tom kontekstu ja mislim da rebalans budžeta jednostavno mora biti takav, i da će biti takav, i da će kao takav i imati podršku. Ali naravno sada govorimo - šta ako. Jer nismo rebalans još ni vidjeli, Vlada ga nije usvojila i on još nije dobio svoje konačne konture.

A što se korona-zakona tiče, očito je da će se na njega morati intervenisati. Njegov sadržaj zavisit će od raspoloživih sredstava. Danas se mnogi utrkuju da kažu kako treba ukinuti doprinose, smanjiti poreze, maksimalno olakšati privredi. S druge strane, postavlja se pitanje od čega će biti kreirani budžetski i vanbudžetski fondovi iz kojih treba finansirati taj zakon. Svakako da treba pomoći privredi, jer bez nje nema ni prihoda za socijalne kategorije društva. Ali u ovoj situaciji jedno treba biti jasno - ova pandemija je ekonomski destruirala cijeli svijet, pa i BiH, za koju znamo na kojoj je poziciji kada govorimo o privredi i ekonomiji.

Onaj ko privrednicima obeća da će im namiriti svu štetu koju su pretrpjeli djelovanjem ove pandemije - taj ne govori istinu. Suština je da ćemo svi mi skupa, ravnomjerno, proporcionalno onom što imamo, snositi posljedice ove krize. Penzije i penzione fondove svakako moramo sačuvati, kao i davanja socijalnim kategorijama. A svi mi, počev od funkcionera kroz plate, kroz raznorazne naknade i privilegije, pa i do privrednika, koji su radili manje ili više, trebamo da proporcionalno svojoj snazi podnesemo posljedice krize.

Kako ste vi vidjeli oštro suprotstavljanje predloženom korona-zakonu od strane opozicionih stranaka, prije svega SDP-a BiH, koje su najavile i da će uložiti desetke amandmana?

ZAIMOVIĆ: Treba biti realan. Ponovo se vraćam na rebalans budžeta, iz kojeg ćemo jasno znati sa koliko sredstava raspolažemo. Ako raspolažemo sa 500 miliona KM za finansiranje stabilizacijskog fonda, kroz koji treba da saniramo štete, onda sve što je iznad tog iznosa predloženo amandmanima nije realno i nije izvodivo. Naravno, sve se to da projicirati, predvidjeti i izračunati. I bit će jasno koliko je ko realan u tim svojim zahtjevima i amandmanima. Dakle, ja mislim da ima elemenata gdje se zakon treba korigovati, ali napraviti sve ono što neke opozicione stranke predlažu kroz amandmane je nerealno, nemoguće i za to nema novca. Jedino da ga uzmemo od penzionera i socijalnih kategorija. A to naravno nećemo uraditi.

Prema Vladi FBiH uputili se jednu inicijativu. O čemu se tačno radi?

ZAIMOVIĆ: Sve su zemlje u svijetu pogođene koronavirusom, ali i u takvoj situaciji pomažu jedne drugima. Ja sam prema Vladi FBiH uputio inicijativu da kroz budžet planira 200.000 KM za pomoć narodu Sandžaka. Bez obzira što smo i mi u ovako teškom stanju, trebamo i tim ljudima dole pomoći. Nama novci također trebaju, a tih 200.000 KM je u ukupnom iznosu simboličan iznos. Ali u ovakvoj situaciji treba i ti ljudi dole da znaju da ima neko ko misli na njih i ko im i na ovakav način pruža svoju podršku.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo