11.04.2020 / 09:25 Regija - Srbija

Prije 21 godinu ubijen Slavko Ćuruvija, nalogodavci još nisu pronađeni

Prije 21 godinu ubijen Slavko Ćuruvija, nalogodavci još nisu pronađeni

Danas se navršava 21 godina od ubistva Slavka Ćuruvije, novinara i vlasnika „Dnevnog telegrafa“ i „Evropljanina“, prenose Vijesti.ba.

Specijalni sud, uoči godišnjice njegovog ubistva prošle godine, donio je prvostepenu presudu za ovaj zločin, kojom su četvorica bivših pripadnika Državne bezbjednosti osuđeni na ukupno 100 godina zatvora.

Novinar Slavko Ćuruvija ubijen je 1999. godine ispred zgrade u kojoj je živio. Istraga o njegovom ubistvu vođena je godinama, a optužnica na kojoj su se našli pripadnici Državne bezbjednosti podignuta je tek 1. juna 2015, nakon formiranja Komisije za istraživanje ubistava novinara, piše Insajder.

Za to ubistvo osuđeni su bivši šef Resora DB-a Radomir Marković i bivši načelnik beogradskog centra službe Milan Radonjić na po 30, kao i operativci Ratko Romić i Miroslav Kurak na po 20 godina zatvora.

Udruženje novinara Srbije povodom godišnjice od ubistva saopštilo je da očekuje da Apelacioni sud potvrdi prvostepenu presudu koju je 5. aprila prošle godine donijelo Sudsko vijeće u sastavu Snežana Jovanović, Dragan Milošević i Vladimir Mesarović.

UNS traži da državni organi što prije privedu pravdi Miroslava Kuraka kojem je suđeno u odsustvu i nalazi se u bjekstvu.

U saopštenju UNS-a ističe se da je izricanje presude značajan čin koji treba da znači početak kraja nekažnjivosti zločina nad novinarima u Srbiji i važan dan za srpsko novinarstvo i pravosuđe, ali da pravda neće biti zadovoljena ukoliko ne bude utvrđeno ko je nalogodavac ubistva, kao i neposredni izvršilac.

Naglašavaju da je do ključnog napretka u istrazi ubistva Slavka Ćuruvije došlo zahvaljujući dugogodišnjoj upornosti novinara i porodice Slavka Ćuruvije, a pre svega formiranjem Komisije za istraživanje ubistva novinara.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo