9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

10.04.2020 / 15:10 KORONAVIRUS - Piše: Sergio Šotrić

Corona revolucija protiv Angele Merkel

Corona revolucija protiv Angele Merkel
Angela Merkel / Vijesti.ba
Upravo je završena press- konferencija premijera Armina Lascheta, najmnogoljudnije savezne države u Njemačkoj - NRW. Ovom prilikom su ekskluzivno prezentovani (direktan TV prijenos na NTV, prijenos preko Twitter ai Facebooka) rezultati naučne studije, ...

... koja je urađena po narudžbi vlade savezne države NRW, koju je realizovao virolog Hendrik Streeck sa svojim timom na univerzitetu bivšeg glavnog grada Njemačke Bonna.

Ova reprezentativna studija (sa čak 4-5 puta većim brojem ispitanika od kriterija koje propisuje WHO) je zadnjih sedmica detaljno ispitala i analizirala (probe krvi, brisa iz usta itd.) stanovnike regije Heinsberg. Da podsjetim - u ovoj regiji je zabilježen prvi pacijent coronavirusa u NRW, a ova regija je imala i nadprosječno veliki broj inficiranih u Njemačkoj itd., što znači, da ova regija pruža idealne empirijske uslove za naučno istraživanje ovog tipa.

Na ovom mjestu, i u ovom trenutku nemam vremena da prenosim sva naučna saznanja i rezultate iz ove studije (za to predlažem snimak ove press konferencije na Youtubeu), ovdje samo želim - "na prvu loptu" - čitaocima na Bosanskom jeziku (kao i na Srpskom, Hrvatskom, Crnogorskom jeziku) urgentno saopštiti sljedeće, po mom mišljenju, najinteresantnije rezultate ove studije.

Ova studija nije naručena od Savezne Vlade Njemačke, niti od najeminentnije njemačke savezne institucije "Robert Koch Instituta" (o kojem sam pisao i u mome zadnjem tekstu na Bosankom jeziku - "Krize neće biti - garantuje nosilac "Ordena Srpske Zastave" i generalni direktor WHO-a), što je - po definiciji nadležnosti - bila obaveza ovih saveznih instanci. S tim u vezi, moje mišjenje je, da - uzimajući u obzir ogromne društvene, zdravstvene i privredne štete, koje se svaki dan množe u Njemačkoj - nedostatak vodeće uloge Savezne vlade na polju reprezentativnih studija, velika i neoprostiva greška.

Ovu studiju je naručio premijer NRW Laschet, koji je član iste političke partije, kao i kancelarka Angela Merkel (CDU) i koji je jedan od kandidata za novog predsjednika ove stranke.

Uzimajući u obzir nepobitne činjenice, da je prije nekoliko sedmica izbila svađa (o čemu su izvještavali skoro svi njemački mediji) na nivou premijera njemačkih saveznih država - eksplicitno između premijera NRW Armina Lascheta i premijera Bayerna Markusa Södera, te uzimajući u obzir, da ova hitno neophodna studija nije urađena uz podršku savezne vlade Angele Merkel, nije teško doći do zaključka, da se ovdje radi o političkim borbama, koje se upravo vode "teškom artiljerijom" između aktera na najvišem državnom nivou, te da se radi o jednoj vrsti "revolucije" premijera NRW Lascheta protiv kancelarke Angele Merkel i njenog stručnog tima (šefa "Robert Koch Instituta" - Lothara Wielera, glavnog virologa berlinskog Chariete-a Christian-a Drosten-a itd.).

Najvažniji (prvi) rezultati ove - danas prezentirane - studije su:
- 15% stanovnika su već potpuno imuni protiv Coronavirusa - po vrlo konzervativnoj metodi računice;
- Po jednoj drugoj metodi računice - koja je manje konzervativna - čak više od 20% stanovništva su već potpuno imuni na ovaj virus.
- Procenat smrtnosti inficiranih je samo 0,3%, a ne kako nam trenutno (privatni) Johns Hopkins Univerzitet iz SAD-a i "Robert Koch Univerzitet" pokušavaju sugerirati čak 1,9%

Prosječna starost umrlih je očigledno iznad 80 godina, a skoro svi umrli su i prije inficiranja Coronavirusom imali najmanje jednu - ili nekoliko - teških hroničnih oboljena (disajnih organa, srca, dijabetis itd.).

Naučnici, koji su autori ove - za sada u cijelom svijetu najreprezentativnije - studije na ovu temu, predlažu posebnu pojačanu zaštitu za rizičnu grupu, dok za ostatak stanovništva predlažu politici, da olabavi stroge-rigidne mjere zaštite ( o čemu naravno ne mogu odlučivati naučnici, nego jedino vlada).

Pošto studija jasno pokazuje, da je već najmanje 15% stanovništva postalo potpuno imuno na ovaj tip Coronavirusa, to je već vrlo pozitivan pokazatelj, ako se uzme u obzir, da bi takozvani "imunitet krda" stanovništva jedne drzave ("Durchseuchung") bio postignut, kada bi se inficiralo oko 60% ukupnog stanovništva i postalo imuno.

U trenutku, kada "imunitet krda" bude postignut (otprilike 60% ukupnog stanovništva), virus će nestati i iz cijele populacije, što konkretno znači, da od tog trenutka ni rizična grupa (stari i bolesni) neće više moći biti zaraženi od ovog tipa Coronavirusa.

Na press konferenciji, premijer NRW Armin Laschet je naglasio, da će rezultati iz ove studije biti jedan od kriterija pri odluci Savezne vlade Angele Merkel, kao i vlada saveznih država Njemačke, koji se sljedeće srijede sastaju i odlučuju o pitanjima, kako i na koji način su moguće tzv. "EXIT (privredne, društvene, zdravstvene itd.) STRATEGIJE, kako za pojedine njemačke savezne države, tako i za cijelu Njemačku.

Moja procjena:

Narednih dana, a naročito u sljedeću srijedu, pokazat će se vrlo jasno, da li vodeću ulogu po ovom pitanju preuzima "buntovnik" premijer Armin Laschet (na osnovu empirijski- dobivenih naučnih fakata), što bi automatski značilo još brže gašenje "zvijezde" kancelarke Angele Merkel, ili ćemo pak biti svjedoci, da će i dalji primat zadržati oni, koji su i do sada u svojim odlukama težili akcionizmu i neefikasnim mjerama, zasnovanim uglavnom na proizvoljnim pretpostavkama i ličnom profiliranju.


Piše: Sergio Šotrić

(Vijesti.ba)

Izdvajamo