09.04.2020 / 11:06 KORONAVIRUS - Crne prognoze

Predviđa se da će u Britaniji umrijeti oko 66.000 ljudi

Predviđa se da će u Britaniji umrijeti oko 66.000 ljudi
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Naučnici s instituta za evaluaciju i mjerenje u medicini (IHME) na sveučilištu u Washingtonu iznijeli su vrlo crne prognoze za Veliku Britaniju kad je riječ o epidemiji koronavirusa.

Amerikanci su modelom koji uključuje sve dosadašnje poznate parametre i krivulju iz Wuhana u kojem se virus prvi put javio izračunali da bi u Velikoj Britaniji do avgusta moglo umrijeti oko 66.000 ljudi čime će Britanija biti najteže pogođena zemlja u Europi. To je gotovo trostruko više od procjene koju je nedavno iznio Imperial College u Londonu. Britanci su broj mrtvih procijenili na između 20 i 30 hiljada, a nekoliko njihovih istaknutih znanstvenika složilo se da je procjena IHME-a nerealna.

Britanci ubrzano rade na povećanju bolničkih kapaciteta i nabavci respiratora, a IHME smatra da ta zemlja uopće nije pripremljena za ono što dolazi. Amerikanci su izračunali da bi Britancima sredinom mjeseca, kad se očekuje najveća kriza, trebalo oko 103.000 kreveta, a Velika Britanija ih trenutačno ima 17.765.

"Takva predviđanja su nepouzdana. Oni su koristili jednostavan matematički model postavljen na temelju prijašnjih iskustava i on je vrlo podložan promjenama kad se u njega ubace novi podaci", rekao je David Spiegelhalter sa sveučilišta u Cambridgeu.

I sami znanstvenici iz IHME-a smatraju da njihovi proračuni nisu potpuno tačni te da oni služe samo za predviđanje najtežeg mogućeg scenarija što omogućuje vladama da se na vrijeme pripreme. IHME je isprva predvidio oko milijun žrtava u SAD-u. Nakon toga je procjenu smanjio na oko 200.000 da bi prema zadnjim izračunima u SAD-u moglo umrijeti oko 60.000 ljudi.

U Velikoj Britaniji je trenutačno 60.733 zaraženih, a umrlo je 7097 ljudi.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo