°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

08.04.2020 / 23:45 KORONAVIRUS - Nove restriktivne mjere

Srbija za vikend 60 sati u karanteni

Srbija za vikend 60 sati u karanteni
Foto: AFP / Vijesti.ba
Građani Srbije provest će ovog vikenda 60 sati u karanteni, potvrdila je u srijedu navečer premijerka Ana Brnabić objašnjavajući nove restriktivne mjere za suzbijanje korona virusa koje počinju u petak u 17 sati, a završavaju u ponedjeljak u pet ujutro.

Brnabić je za TV Prva izjavila da se Srbija uvođenjem policijskog sata tijekom vikenda pokušava izvući iz petog tjedna borbe protiv virusa nakon što se pokazalo da su vikendi problem jer se ljudi druže i zanemaruju mjere socijalnog distanciranja, prenosi Hina.

"Sada je kraj petog tjedna, zdravstveni sustav je na nogama", rekla je Brnabić i najavila da će još nekoliko bolnica u Srbiji biti pretvoreno u tzv. covid bolnice.

Ona je rekla da stručnjaci preporučuju prekidanje socijalnih kontakata kako bi se onemogućio prijenos virusa, ali se nastoji izbjeći 24-satnu karantenu, a ograničenje za vikend je "korak između".

Brnabić je kao mogućnost najavila izoliranje gradova koji su žarišta epidemije, poput Beograda, Niša, Novog Pazara, Valjeva i Ćuprije, te preporuku o mogućem zatvaranju velikih poduzeća na sedam ili 14 dana.

Po njezinoj procjeni, Srbija se približava "početku kraja" epidemije, ali je to moguće samo uz "željeznu disciplinu" i neke dodatne restriktivne mjere kako bi peti i šesti tjedan bili vrhunac, a epidemije počela opadati.

U Srbiji je u zadnjih 24 sata zabilježeno 219 novih slučajeva zaraženih korona virusom. Ukupno je 2.666 zaraženih, a bolnicama je na liječenju 1.726 osoba, od kojih 112 na respiratorima.

Od početka epidemije 6. ožujka preminulo je ukupno 65 oboljelih od COVID-19.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo