0°C
Mostar 6°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

08.04.2020 / 23:38 KORONAVIRUS - Borba protiv koronavirusa

U Crnoj Gori zabranjeno zadržavanje na svim javnim površinama

U Crnoj Gori zabranjeno zadržavanje na svim javnim površinama
Foto: Reuters / Vijesti.ba
Crnogorsko Nacionalno koordinaciono tijelo (NKT) za zarazne bolesti donijelo je na sjednici nove mjere kojima se zabranjuje prisustvo i zadržavanje na svim javnim površinama više od jedne osobe, a uvodi se i zabrana kretanja od nedjelje u 11 sati do ponedjeljka ujutro.

Ta zabrana ne odnosi se na osobe koja obavljaju redovne radne zadatke u djelatnostima dozvoljenim naredbama, prenosi fonet.

Zabranjeno je prisustvo i zadržavanje osoba na plažama, uređenim i neuređenim kupalištima i izletištima, kao i napuštanje objekata stanovanja od nedjelje od 11:00 do ponedjeljka u pet sati ujutro.

Naređuje se obavezna institucionalna izolacija za osobe koja su boravila u karantinu ili samoizolaciji čiji su rezultati testa pozitivni, osoba koje su bile na bolničkom liječenju, oporavljene su i nemaju simptome bolesti, ali još nemaju dva uzastopna negativna rezultata, kao i za osobe koje su doputovale iz inostranstva i prilikom smještanja u karantin rezultati testa su im bili pozitivni.

Analizirajući efekte donijetih mjera, NKT je pokrenulo proceduru za provjeru u Poreskoj upravi utemeljenosti potvrda za kretanje u vrijeme ograničenja koje izdaju privredna društva i pozvalo nadležne organe da svaku utvrđenu zloupotrebu tretiraju u skladu sa zakonom propisanom krivičnom odgovornošću.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo