2°C
Mostar 12°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 3°C
Bihać 1°C

07.04.2020 / 08:33 KORONAVIRUS - Situacija u BPK

Velić: Nadam se da ćemo uskoro reći da je klaster 'Ginex' neutralisan

Velić: Nadam se da ćemo uskoro reći da je klaster 'Ginex' neutralisan
Edita Velić / Vijesti.ba

Trenutna epidemiološka situacija u BPK Goražde je stabilna. Sve osobe pozitivne na koronavirus su dobro. Moramo biti oprezni i ubrzo ćemo moći reći da je klaster "Ginex" neutralisan.

Poručila je ovo u intervjuu za Vijesti.ba komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite BPK Goražde Edita Velić.

Razgovarao: Delvin Kovač

Kakvom ocjenjujete trenutnu epidemiološku sliku BPK Goražde? Posljednji podaci govore da je svih šest osoba zaraženih koronavirusom dobrog općeg zdravstvenog stanja, te da se ukupno 54 osobe nalaze u izolaciji.

VELIĆ: Trenutačna epidemiološka situacija u BPK Goražde je stabilna. Dobro je da se osobe koje su u izolaciji i osobe koje su pozitivne na virus dobro, da nemaju jakih simptoma - neki skoro nikakvih. Očekujemo da će njihovi novi testovi biti negativni i da ćemo moći reći da su se uspješno izliječili.

U nijednoj od tri općine u sastavu BPK Goražde već 11 dana nije zabilježen nijedan novi slučaj. Može li se reći da je klaster "Ginex" konačno neutralisan?

VELIĆ: Smatram da smo na vrijeme reagirali kad je u pitanju pojava prvog slučaja pozitivnog na koronavirus u našem kantonu. Preduzimajući sve mjere, a neke od njih nisu bile nimalo jednostavne niti lagane, te zahvaljujući građanima koji se pridržavaju svih mjera, rezultati testiranja su negativni.

Potrebno je da sada svi budemo pažljivi, a svi smo se već uspjeli navići na ovu disciplinu, te da ćemo ubrzo moći reći da je klaster "Ginex" neutralisan. Naravno, to ne znači da i dalje ne trebamo biti na velikom oprezu, jer ukoliko bi se pojavio novi klaster, bilo bi ga vjerovatno teže utvrditi, a samim tim i zaštititi građane.

Koliki je ukupan broj testiranih na području BPK Goražde i sa kojim brojem testova raspolažete?

VELIĆ: Mi smo na početku raspolagali sa veoma malim brojem testova. Kako se situacija s nabavkom i raspoloživošću testova mijenjala, tako smo dobili od Federalnog štaba civilne zaštite 300 testova koje trošimo i imamo ih još uvijek - nekih 130 komada. Kantonalna bolnica Goražde je u fazi nabavke još testova. Do sada su testirane 173 osobe. Testiranja se vrše svakodnevno, kako to procijeni epidemiologinja.

Kakva je trenutno materijalno-tehnička i kadrovska opremljenost Doma zdravlja i Kantonalne bolnice Goražde, kojoj je nedavno poznati goraždanski privrednik Redžo Bekto donirao dva respiratora?

VELIĆ: Zahvalni smo na pomoći i donacijama naših privrednih subjekata, kao i mnogih pojedinaca i organizacija, zahvaljujući kojima smo osposobili izolatorij i nabavili dio potrebne medicinske i zaštitne opreme. Vlada Kantona je u fazi nabavke dodatne opreme putem UNDP-a, BH Telecom također finansira opremu za Kantonalnu bolnicu, imamo još najava donacija.

U ovome trenutku je, čini mi se, teško naći liječnika - posebno epidemiologa ili infektologa. Mi u Štabu imamo osobu zaduženu da koordinira aktivnostima okupljanja liječnika i medicinskog osoblja koji bi mogli pomoći u ovoj situaciji. Već smo stupili u kontakt sa infektologom, i vjerujem da ćemo vrlo brzo imati infektologa bez kojeg bolnica radi već dugo vremena.

U stalnom ste kontaktu sa sugrađanima koje putem društvenih mreža i Viber grupe redovno obavještavate o svim za njih relevantnim i najnovijim informacijama, kao i o odlukama kriznih štabova BPK i FBiH. Jeste li zadovoljni njihovom disciplinom kada je u pitanju poštivanje mjera (samo)izolacije i policijskog sata?

VELIĆ: Situacija u kojoj se nalazimo zahtijeva da budemo na raspolaganju svakom stanovniku podjednako. Nastojimo u potpunosti komunicirati sa građanima. Imaju različitih zahtjeva, mnogo očekuju od nas, i javljaju nam ono što se u praksi teško provodi. Svaki problem razmatramo na sjednicama Štaba, tražimo rješenje, a onda ih obavijestimo.

Kad je u pitanju disciplina građana, koristim svaku priliku da to istaknem i pohvalim. Prema izvještajima Uprave policije, u potpunosti se poštuju policijski sat i naredbe štabova. Osposobili smo i prostor za izolaciju osoba koje krše rješenja o izolaciji, i sada je već svijest građana u toj mjeri porasla, da u potpunosti poštuju mjere izolacije.

Osobama starijim od 65 godina do petka je omogućeno kretanje od 8 do 12 sati, dok se ostalim građanima savjetuje da u tom periodu ne izlaze ili da izbjegavaju mjesta na kojima bi se eventualno mogli naći penzioneri. Jesu li se juče stvorile gužve i poštuju li građani ranije izrečene mjere poput držanja fizičke distance i nošenja maski?

VELIĆ: Primijetila sam velike gužve, pogotovo u gradu Goražde, ali mislim da će već danas situacija biti drugačija. Naravno, ono što je primijetno je da se pravni subjekti kod kojih su najveće gužve pridržavaju mjera opreza i time čuvaju svoje klijente od zaraza. Apelujemo na ostale građane da se u jutarnjim terminima, predviđenim za kretanje osoba starijih od 65 godina, nastoje ne kretati.

Hoće li BPK Goražde biti spreman da, nakon što koronavirus jednog dana bude iza nas, poduzme sve neophodne mjere kako bi prevazišao štetne posljedice epidemije po privredu? Očekujete li u tom pogledu podršku od viših nivoa vlasti?

VELIĆ: Pandemija nije samo problem BPK Goražde nego problem cijele države i, jednako kako smo podnijeli situaciju koja nas je pogodila i pogađa, jednako tako ćemo trebati pomoć viših nivoa vlasti u sanaciji posljedica. Prihodi i porezi će drastično opasti, a život na Drini ne smije stati. To znaju i u Vladi Federacije BiH, tako da smo mi bili zadovoljni njihovom prvobitnom odlukom o raspodjeli sredstava nižim nivoima vlasti - iako smatramo da je puna nelogičnosti i da su reakcije koje je izazvala - opravdane. Opet, ona je sa 2,9 miliona BPK Goražde bila povoljna.

Životni standard u BPK Goražde je znatno niži nego u drugim dijelovima Federacije BiH, a mi smo i privredno orijentirano područje, pa će posljedice pandemije ovdje biti znatno osjetne. Imamo dosta započetih projekata, primjerice hemodijalizni centar; zamislite kako je našim građanima koji svaki dan moraju putovati u Sarajevo radi terapije, a naša je obaveza da im omogućimo da to imaju u Goraždu.

Dakle, brojni su projekti kako da omogućimo građanima bolji život, pa nam je pandemija posljednje što nam je trebalo - a pomoć nam sada posebno treba. Kako bismo pomogli - a imamo namjeru pomoći - svima koje je pogodila pandemija, i kako bismo izvršavali minimum ustavnih obaveza, nama je potrebna pomoć Vlade Federacije BiH, i svih drugih koji nam u ovome mogu pomoći.

Svi smo, ne dijeleći se po stranačkoj pripadnosti, aktivirali svoje snage i tražimo da se BPK Goražde dodijeli grant u iznosu od 3 miliona bez kojeg bi opstanak na Drini bio upitan.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo