06.04.2020 / 17:11 KORONAVIRUS - Mirza Ganić

Vlada ZDK izradila rebalans budžeta, koji bi mogao biti usvojen u petak

Vlada ZDK izradila rebalans budžeta, koji bi mogao biti usvojen u petak
Foto: Fena / Vijesti.ba
Vlada Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) izradila je rebalans budžeta za 2020. godinu, u kojem će biti izvršena preraspodjela budžetskih stavki da bi se osigurao potreban novac za borbu protiv koronavirusa te ublažile posljedice koje se očekuje da će ...

... pandemija prouzročiti na zdravstvo, privredu i poljoprivredu - kazao je za Fenu premijer ZDK-a Mirza Ganić.  

Vlada ZDK-a trebala je sutra održati sjednicu, ali Ganić ističe da su je pomjerili za srijedu, do kada očekuju da će stići i odobrenje rebalansiranog budžeta od Federalnog ministarstva finansija. Nakon toga će rebalansirani budžet uputiti prema Skupštini ZDK.

- Ovo je prvi ovogodišnji rebalans, ali s obzirom da je izvjesno da će punjenje biti znatno manje nego su bila predviđanja kada smo ga kreirali, jasno je da ćemo biti prisiljeni uraditi i novi rebalans. Tada ćemo, zbog očekivanog znatno manjeg punjenja budžeta, morati umanjivati i stavke po svim resorima, odnosno ministarstvima - najavljuje Ganić.

Skupština ZDK-a trebala bi zasjedati već u petak, 10. marta, čime bi taj kanton, prema preporuci Vlade Federacije BiH, bio prvi kanton koji je izradio i usvojio rebalans budžeta za 2020. godinu, a u skladu s vanrednim okolnostima zbog pandemije.

- Težište je stavljeno na osiguravanje sredstva za zdravstvo, privredu i poljoprivredu. Tako smo za Kantonalnu bolnicu Zenica i određene zdravstvene ustanove odobrili preko 2,5 miliona KM za nabavku medicinske i zaštitne opreme, namijenjene isključivo za borbu protiv koronavirusa.

Kroz rebalans ćemo za KBZ opredijeliti još 1.655.000 KM, da bi ova ustanova mogla kupiti i drugu opremu potrebnu za liječenje pacijenata. Dodatno ćemo KBZ-u direktno doznačiti još 200.000 KM za nabavku zaštitne opreme - najavljuje Ganić.

Planirano je još i 600.000 KM za nabavku opreme za domove zdravlja u tom kantonu, dok će 1.760.000 KM biti prebačeno Kantonalnoj upravi civilne zaštite za nabavku opreme za KBZ, Opću bolnicu Tešanj, Ministarstvo unutrašnjih poslova te Kantonalnu upravu za inspekcijske poslove.

- Dodatnih 3,5 miliona KM planirali smo i za podršku privredi. Ranije smo za te namjene već bili planirali dva miliona u budžetu Ministarstva za privredu.

Usvojenim izmjenama Zakona o poticanju razvoja male privrede, omogućili smo da i ta sredstva možemo iskoristiti za podršku privredi pa bi transfer za privredu u ovoj fazi trebao biti 5,5 miliona KM - napominje Ganić.

ZDK-a ima 1,5 miliona KM sredstava u kreditno-garancijskom fondu za podršku privredi, a premijer Ganić ističe da su usvojili zaključak kojim je naloženo “da se hitno krene u izmjenu uslova i potpisivanje Aneksa ugovora s ASA Bankom”, da bi ta sredstva bila operativna pod značajno povoljnijim uslovima.

Preraspodjelom u budžetu osigurano je i dodatnih 500.000 KM za podršku proljetnoj sjetvi, što s ranije predviđenih tri miliona KM, budžet za poljoprivredne podsticaje podiže na ukupno 3,5 miliona KM.

- Neke ćemo podsticaje pojačati. Posebno plasteničku proizvodnju, jer želimo da proizvedemo što više hrane za naše potrebe, pošto već postoje problemi oko uvoza - ističe Ganić.

Unutrašnjim preraspodjelama u budžetu, ranije su za 500.000 KM povećana i sredstva za boračku populaciju, a po osnovu Uredbe o egzistencijalnoj naknadi. Tako će sredstva za ovu namjenu iznositi ukupno pet miliona KM.

Kolegij Skupštine ZDK održao je danas sjednicu, na kojoj se raspravljalo o dopuni Poslovnika o radu Skupštine i Kolegija Skupštine ZDK, koje za cilj imaju osiguranje pretpostavki da se, a u slučaju vanrednih okolnosti ili prirodnih nepogoda, sjednice oba tijela mogu održavati i uz pomoć informacionih tehnologija.

Predsjedavajući Ćazim Huskić najavio je da će za sazivanje naredne, hitne sjednice Skupštine ZDK sačekati rebalansirani budžet te da će na toj sjednici na dnevnom redu biti i tačka: „Dopuna Poslovnika o radu Skupštine i Kolegija Skupštine ZDK“.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo