9°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

06.04.2020 / 14:33 KORONAVIRUS - Sarajevo

Tičić: Gerontološki centar prva ustanova koja je uvela mjere zaštite

Tičić: Gerontološki centar prva ustanova koja je uvela mjere zaštite
Foto: FENA - Vijesti.ba

Kantonalna javna ustanova Gerontološki centar Sarajevo je prva ustanova koja je realizirala sve mjere zaštite od pandemije koronavirusa kako bi štićenici te ustanove bili zaštićeni i sačuvali zdravlje.

- Po preporuci Kriznog štaba Federacije BiH mi smo prva ustanova koja je uvela mjere: zabranjene su posjete, zabranjen je izlazak van kruga centra, obavezna dezinfekcija – kazao je sociolog tog centra u razgovoru za Fenu Ensar Tičić.

Iako su u korisnici centra u početku negodovali ali su se ipak 'dogovorili', tako da danas svi poštuju mjere i odluke.

Kontinuirano provode sve aktivnosti kao i prije pandemije. Imaju dovoljno namirnica, hrane za korisnike.

- Povećali smo nivo higijene na maksimum, dva puta dnevno dezinficiramo sobe, a na ulazima su postavljena dezinfekcijska sredstva - kazao je Tičić.

Istaknuo je, međutim, kako nemaju dovoljno sredstva za dezinfekciju, te je apelovao na sve institucije, na sve koji su u mogućnosti da im pomognu u nabavci dezinfekcijskih sredstava.

Na pitanje kako se održavaju kontakti sa članovima porodice, Ticić kaže da obično razgovaraju telefonom, ili sa uposlenicima Centra.

Zamolio je također porodice svih štićenika da se ne brinu za svoje najmilije i da budu strpljivi.

- Uvijek mogu dobiti informacije o svojim roditeljima, mi smo tu za njih, ali ih molim da ne donose hranu, jer zaista imamo sve što trebamo. Molim i građane da poštuju odluke kriznih štabova jer su one donesene u interesu našeg zdravlje i one samo mogu pomoći - poručio je Tičić.

Inače, Centar bavi se problemima starenja i starosti, te zavisno od potreba starih, hronično bolesnih, invalidnih, iznemoglih i drugih osoba koje nisu u stanju da se same o sebi staraju, obavlja socijalnu, zdravstvenu i servisnu djelatnost, primjenom institucionalnih i vaninstitucionalnih oblika zaštite.

Institucionalni i vaninstitucionalni oblik zaštite provodi profesionalno i stručno osoblje u skladu sa zahtjevima i potrebama korisnika usluga u cilju organizacije što kvalitetnijeg života u starosti.

Također pružaju i primarnu zdravstvenu zaštitu (ljekarski pregled korisnika, upućivanje korisnika na specijalističke preglede u odgovarajuće zdravstvene ustanove, propisivanje i podjela terapije, određivanje režima ishrane, vođenje potrebnih evidencija i dokumentacije).

Tu su i poslovi zdravstvene njege i zdravstvene higijene korisnika usluga (kupanje korisnika i održavanje njegove lične higijene, svakodnevna opća i specijalna njega korisnika, hranjenje nepokretnih korisnika ukoliko ne mogu sami jesti).

Posebno omiljena usluga štićenika je i fizikalna terapija.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo