7°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

06.04.2020 / 11:01 KORONAVIRUS - Dragan Čović

Podaci o zaraženim koje imamo ne odražavaju realnu situaciju

Podaci o zaraženim koje imamo ne odražavaju realnu situaciju
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović ističe rad Vlade Republike Srpske i, donekle, Federacije BiH u doba krize i upozorava da je bilo pokušaja da se u par sredina epidemija virusa korona - zloupotrijebi.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarane skupštine BiH Dragan Čović ističe profesionalnost onih koji su uključeni u zaštitu stanovništva, ali upozorava da je sistem mehanizma koordinacije različitih nivoa vlasti loš, te da je bilo pokušaja političke zloupotrebe krize.

Čović u intervjuu Srni navodi da su nakon prvih dana epidemije virusa korona i uhodavanja krizni štabovi profunkcionisali i da nosioci vlasti na pojedinim nivoima dosta dobro odrađuju svoj posao.

- Nadam se da ćemo usavršavati te instrumente i da ćemo na centralnom nivou imati ključne informacije, jer nisam siguran da podaci koje danas imamo odražavaju realnu situaciju na terenu, s obzirom da je nejednaka dinamika testiranja stanovništva na pojedinim područjima - pojašnjava Čović, koji je predsjednik HDZ-a BiH.

On naglašava da ljekari i epidemiolozi savršeno dobro rade i da su uspjeli većinu naroda uvjeriti u opasnosti i načine kako se sa tim može nositi. Istovremeno, upozorava da je mehanizam koordinacije između različitih nivoa vlasti u BiH loš, da se često radi o improvizaciji, kao i da ponekad zavisi od ličnih odnosa.

Čović napominje da svakodnevno komunicira i sa liderima SNSD-a, SBB-a i SDA Miloradom Dodikom, Fahrudinom Radončićem i Bakirom Izetbegovićem, da svakodnevno ima video- konferencije sa pojedinim nosiocima vlasti na svim nivoima i da se sistemski to dosta dobro radi.

On upozorava da je bilo pokušaja da se u nekoliko sredina epidemija virusa korona - zloupotrijebi.

- Neki su pokušali da pandemiju iskoriste i naprave nešto političkog profita - naročito u Sarajevu - pojašnjava Čović.

Čović navodi da je riječ o nečasnim stvarima, kao i da su neke stranke epidemiju koristile za političke obračune i "preslagivanje" unutar BiH.

- Imamo slučaj sa izborom i smjenama u Centralnoj izbornoj komisiji BiH kada je SDA pokušala i djelimično realizovala želju da preglasavanjem u Predstavničkom domu i bez dogovora sa bilo kim od aktera vlasti riješi pitanje CIK-a - pojašnjava Čović.

On ističe da je vrijeme epidemije pokazalo da se odluke mogu donositi brzo i da su za to primjeri vanredne mjere u Republici Srpskoj i donekle u Federaciji BiH.

Čović vjeruje da će uskoro biti održana sjednica Parlamenta Federacije BiH, i Predstavničkog i Doma naroda, da bi ispratili zakonska rješenja koja je Vlada Federacije BiH donijela.

Kada je riječ o sjednicama Parlamentarn skupštine BiH, Čović objašnjava da su "spremni, ali da, u ovom trenutku, zakazivanje sjednica tog parlamenta - ništa ne znači".

- Meni je najvažnije da Vlade Republike Srpske i Federacije BiH, te Savjet ministara rade koliko-toliko normalno i da ne bude sankcionisano nijedno ustavno ni zakonsko ovlaštenje izvršne i zakonodavne vlasti - ističe Čović.

On poručuje da se BiH bez zajedničkog djelovanja teško može oduprijeti ekonomskim, fiskalnim i socijalnim prolblemima.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH navodi za Srnu da je sa partnerima u EU napravljena odlična komunikacija u proteklih mjesec dana i da nijedan kanal nije zatvoren u finansijskoj i materijalnoj pomoći.

On objašnjava da, zahvaljujući specijalnom predstavniku EU u BiH Јohanu Zatleru, kao preko Hrvatske koja je predsjedavajuća Savjeta Evrope, postoji komunikacija sa svim nosiocima vlasti u EU.

Čović napominje da su veliki resursi Oružanih snaga angažovani u posljednje vrijeme, kao i da se mora imati u vidu angažman Granične policije koja je uradila ključan posao u zadnja dva mjeseca kada je riječ o granici BiH i kontroli prelaza.

- Cijeli sistem institucija i ljudi koji prate i uključeni su u borbu sa pandemijom moraju biti prepoznati u budžetu - smatara Čović.

Za servisiranjse spoljnog duga u ovoj godini treba usmjeriti oko 800 miliona KM, navodi on i najavljuje da će njegov prijedlog biti da se pokuša napraviti moratorijum za otplatu spoljnog duga za ovu i moguće iduću godinu.

- Ukoliko bude tako, tih 800 miliona KM treba da se usmjeri u oporavak privrede. Tu će nam trebati mnogo snažnija koordinacija, više profesionalizma i iskrenog odnosa jednih prema drugima. Tu će biti pokušaja različitih prevara i mora se napraviti jasan i transparentan sistem kako ne bi potpuno uništili povjerenja koja smo između sebe izgradili - upozorava Čović.

On naglašava da treba pomoći i malim najosjetljivijim preduzećima, koja su i najvitalnija, te da se malom finansijskom ili nekom drugom pažnjom ona mogu brzo da vratiti u život.

Za Čovića heroji ovog vremena su policija, medicinski kadar, cijeli zdravstveni sektor i svi sektori koji su u ovoj novonastaloj situaciji angažovani.

- Insistiraću na transparentnosti svega što radimo, i ako se jedna marka donira - mora se znati tačno kome se daje. Sve što od opreme dolazi u BiH mora biti podijeljeno transparentno, a mehanizmi raspodjele trebaju biti što bolji da bi se to što pravičnije raspodijelilo. Nije svako zlo ni za zlo. Hajdemo ga iskoristiti da napravimo puno dobrih stvari koje nismo bili u stanju da napravimo u nekom drugom vremenu- zaključuje Čović.


(Vijesti.ba / RTRS)

Izdvajamo