22°C
Mostar 24°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 25°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

06.04.2020 / 10:04 KORONAVIRUS - Član Kolegija Doma naroda

Duvnjak: Parlament mora raditi i pomoći Vladi u borbi protiv epidemije

Duvnjak: Parlament mora raditi i pomoći Vladi u borbi protiv epidemije
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije BiH na kojoj će se donijeti odluka o izmjenama Poslovnika trebala bi se održati u srijedu, 8.aprila, dan nakon zasjedanja Predstavničkog doma.

Jasmin Duvnjak, član Kolegija Doma naroda PFBiH i predsjednik Kluba Bošnjaka, kazao je u kraćem razgovoru za Fenu da je "važno je da nastavimo raditi i svojim radom osiguravati vršenje naše zakonodavne funkcije u skladu sa Ustavom FBiH, uz poštivanje zdravstveno-sigurnosnih mjera".

- Izmjenama Poslovnika o radu omogućit ćemo normalno djelovanje oba doma Parlamenta FBiH u stanju nesreće i vanrednim okolnostima. Nove odredbe osiguravaju da se sjednice mogu zakazivati i održavati online - korištenjem informacionog sistema i elektronskih platformi - naveo je.

Istaknuo je kako je prošle sedmice održao  telefonske konsultacije sa svih 17 delegata u Klubu Bošnjaka, te da su kolege spremne za aktivan rad i preuzimanje odgovornosti.

- Ohrabruje me konstruktivan odnos i zajednička fokusiranost da Vladi budemo legitimna i snažna podrška u dva osnovna pravca - zaustavljanje širenja epidemije koronavirusa i jačanje zdravstvenog sektora, te paralelno sa tim provedba konkretnih i efikasnih mjera za spas privrede. Prvi koraci u spašavanju i oporavku ekonomije trebali bi biti usvajanje Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i rebalans budžeta. Ovaj Zakon će danas ući u parlamentarnu proceduru, a nadam se da bi se mogao razmatrati na prvoj online (elektronskoj) sjednici i Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH - zaključio je Duvnjak.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo