7°C
Mostar 10°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

06.04.2020 / 08:29 KORONAVIRUS - Koronavirus

Kon: Srbija više ne može kontrolisati virus

Kon: Srbija više ne može kontrolisati virus
Foto: Vijesti.ba

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da nakon što su juče objavljeni podaci o novooboljelima od COVIDA-19 pokazuju da Srbija ulazi u period daljeg uspona broja zaraženih korona virusom. 

Kon je rekao da je Srbija "zagazila" u petu nedjelju koja je pokazala da se ne šali i da mora da kaže da se virus više ne može kontrolisati.

Ulazimo u uspon, u period kada je najteže, period koji jesmo očekivali, ali kad se desi - "zadesi", rekao je Kon u specijalnoj emisiji o korona virusu na Televiziji Pink.

Ne možemo više da kontrolišemo virus, negdje je ušao u bolničke uslove, ali spremno smo ga dočekali, kazao je Kon, dodavši da u bolnici ne može da radi bilo ko sa respiratornim problemima.

On je na TV Pink rekao da je virus za sada uspješno "izbačen" iz zdravstvenih ustanova, što je od najveće važnosti za dalje suzbijanje bolesti, zbog čega je uveden prioritet testiranja ljekara i ostalog medicinskog osoblja, koji se izoluju nezavisno od toga kakve simptome bolesti.

"Ekstremno je važno da niko (od ljekara) ko ima respiratorne infekcije ili povišenu temperaturu ne radi", kazao je Kon, i dodao da će u neposrednoj budućnosti primarna zdravstvena zaštita igrati ključnu ulogu za otkrivanje blažih slučajeva, koji mogu izazvati dalje širenje virusa.

"U najvećem udaru koji nas čeka", rekao je Kon, "moraćemo da se oslonimo na domove zdravlja i na izabrane ljekare, jer će oni biti značajni da se otkriju rezervoari infekcije".

Pulomolog Branimir Nestorović je u istoj emisiji dodao da je udar koji se očekivao u trećoj i četvrtoj nedjelji epidemije uspješno izbjegnut, čime je nagli skok broja oboljelih usporen, a da je sada cilj da se snižava stopa smrtnosti od COVIDA-19.

On je ipak ocijenio da se veliki broj novooboljelih očekuje za sljedeći vikend, koji će biti zapravo 14 dana nakon subote i nedjelje kada je veliki broj građjana bio na ulicama.

"Mladi se takođe razboljevaju, a stekli su pogrešan utisak, da samim tim što nisu u rizičnim grupama (mogu da izlaze)", rekao je Nestorović i dodao da su u Srbiji uvedene sve moguće mjere prevencije osim zabrane kretanja 24 sata dnevno.

"Vidite šta znači izolacija, mi smo najranjiviju populaciju zaštitili, ali ovu radno sposobnu nismo, vidio sam majku sa dvoje djece, voze bicikle, to ne može", rekao je on.

"Ove dvije nedjelje biće gusto, svašta može da se dogodi. Mi smo do sada jeftino prošli", konstatovao je Nestorović i poručio da dosadašnje brojke neće biti "odlične" ako se ljudi ne opamete.




(Vijesti.ba / Beta)

Izdvajamo