7°C
Mostar 11°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 11°C
Bihać 11°C
Powered by Dark Sky

06.04.2020 / 08:11 KORONAVIRUS - Zarazio je čovjek

Koronavirusom zaražena i tigrica iz zoološkog vrta u New Yorku

Koronavirusom zaražena i tigrica iz zoološkog vrta u New Yorku
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Nadia, četverogodišnja ženka malajskog tigra, smještena u jednom od najvećih zooloških vrtova u SAD-u, u Bronxu, testirana je na koronavirus i pozitivna je.

Iz zoološkog vrta Bronx kažu kako su rezultate testiranja potvrdili iz Nacionalnog veterinarskog laboratorija u Iowi.

Nadia i još šest tigrova su počeli pokazivati simptome koronavirusa prije nekoliko dana. Počeli su kašljati, nakon čega su im uzeti brisovi. Rezultati testiranja za ostale tigrove još se čekaju. Ostale životinje ne pokazuju nikakve simptome bolesti.

"Iako su imali i smanjeni apetit, svi tigrovi i divlje mačke u zoološkom vrtu se osjećaju dobro", priopćili su iz zoološkog vrta.

"Još ne znamo kako će se ova bolest razvijati kod velikih mačaka jer različite vrste drugačije reagiraju na infekcije, ali nastavit ćemo ih motriti. Očekujemo da će se potpuno oporaviti", dodali su.

Prvi poznati prijenos s čovjeka na životinju

Kako javlja CNN, vjeruje se da je tigra zarazio zaposlenik zoološkog koji nije imao nikakve simptome. Tigrovi su prve simptome počeli pokazivati mjesec dana nakon posljednjeg kontakta s njim.

"Ovo je prvi put da je itko od nas svjedočio prenošenju virusa s čovjeka na životinju", kazao je glavni veterinar u zoološkom Paul Calle.

Ovaj je slučaj neobičan jer dosad nije bilo slučajeva u kojima je dokazano prenošenje bolesti s čovjeka na životinju. Nekoliko slučajeva zaraze životinja bilo je prijavljeno u Hong Kongu, uključujući jednog psa čiji je test bio pozitivan na blagi oblik koronavirusa, piše BBC.(Vijesti.ba / Index.hr)

Izdvajamo