30°C
Mostar 34°C
Tuzla 32°C
Banja Luka 34°C
Bihać 35°C
Powered by Dark Sky

05.04.2020 / 21:35 KORONAVIRUS - Apel

Mediji na informativnim respiratorima: Kako do zvaničnih informacija?

Mediji na informativnim respiratorima: Kako do zvaničnih informacija?
Foto: Ilustracija
To što svim medijima nije omogućen jednak pristup informacijama u vezi sa epidemijom koronavirusa u Sarajevu, kada su u pitanju informacije sa KCUS-a, najmanji problem u ovom trenutku i teškoj situaciji s kakvom se suočavamo.

Dok je u poslijepodnevnim satima široj javnosti, na zvaničnom obraćanju, član Kriznog štaba  Goran Čerkez saopštavao da Federacija bilježi još jednu žrtvu zaraze u Bihaću, mediji su znali više. U momentu njegovog obraćanja mediji su već objavili da je danas preminula i druga osoba u Sarajevu.

Tako je Krizni štab Federacije BiH, ni kriv, ni dužan,  doveden u položaj neprovjerenog izvora informacija.

“Federalna javnost” sklona je diviti se ministru zdravlja RS Alenu Šeraniću i načinu na koji javnosti predstavlja najnovije informacije o zarazi. No Šeranić je samo dio sistema koji u tom segment odlično funkcioniše. On iz dana u dan izvještava javnost o epidemiološkoj situaciji, broju zaraženih, oporavljenih itd. Za obavještenja o smrti pacijenata zadužen je banjalučki UKC RS koji zvaničnim saopštenjima putem medija tu informaciju podijeli s javnošću.

U Federaciji BiH to, nažalost, nije slučaj. Iako Goran Čerkez taj posao obavlja jednako dobro kao Šeranić, ako ne i bolje.  

Na taj način stvara se konfuzija, a dodatna na način da se u medijima koji dobiju informacije sa sarajevskog Kliničkog centra ne daju  i isti detalji.

Prvo je u medijima objavljena informacija da je potvrđen još jedan smrtni slučaj u Sarajevu, a potom opet u medijima nova informacija da je preminuo muškarac i da je bio ljekar.

Informacija da je preminuo ljekar od posebne je važnosti. A onda su se sa zebnjom iščekivale informacije - Ko je ljekar, gdje je radio, je li posljednjih dana obavljao ljekarsku dužnost i imao kontakte, gdje i s kim, ako jeste da li su svi testirani?!

Naredna informacija objavljena je, u medijima, pola sata kasnije i glasila je da je ljekar imao 61 godinu i da je umro  u izolatoriju u Podhrastovima te da je jutros bio priključen na respirator, a  da je već 15 dana imao je tešku kliničku sliku.

I konačno, sat kasnije, putem medija saznali smo i da se radi o Šefiku Pašagiću,  doktoru epidemiologije i direktoru firme Sanitacija d.o.o.

Prije nekoliko dana na adresu Udruženja BH novinara stigle su, prema tvrdanjama Udruženja, pritužbe nekih novinara da je Press služba KCUS –a nedostupna novinarima i ne odgovara na upite pojedinih medjskih kuća, ted a se biraju mediji kojima će se osigurati „ekskluzivnost“ i prvenstvo u dobijanju informacija od javnog značaja.

Naš portal nije pravio takvu pritužbu, niti će. Niti je ovo kritika kolegama i medijima koji takve informacije dobiju, koji časno rade svoj posao. Naš apel je upravo da se takve informacije, makar kada su u pitanju preminuli, prvo dijele s kriznim štabovima ili zvaničnim saopštenjima za javnost.

Ne moramo valjda imati dobre veze da bi saznali i obavijestili javnost da je neko umro od posljedica koronavirusa u Sarajevu, ili bilo gdje drugdje.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo