13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

05.04.2020 / 18:58 KORONAVIRUS - Covid-19

Solak: Starije osobe da ne koriste odobrenje za šetnju

Solak: Starije osobe da ne koriste odobrenje za šetnju
Fahrudin Solak / FENA
Načelnik Federalnog štaba CZ Fahrudin Solak apelovao je na sve građane starije životne dobi da od sutra period do 12 sati ne koriste za šetnju, već da svoje domove napuste samo ukoliko im je to krajnje neophodno.

Federalni štab danas je radio na pripremama aktivnosti koje će biti poduzete u saradnji sa MUP-ovima, u smislu kontrole i nadgledanja naredbi koje će biti aktivne od sutra, a koje se odnose na ukidanje mjera zabrane kretanja osoba starijih od 65 godina.

- Ovo nije naredba da je dozvoljeno šetanje, već da mogu otići do banke po penzije, do marketa po osnovne životne namirnice, do apoteke i to je to - rekao je Solak.

Pozvao je građane mlađe od 65 godina da do 12 sati ne izlaze iz svojih kuća, te da ukoliko to moraju uraditi, u tom periodu ne posjećuju banke, pošte, trgovine, odnosno ona mjesta na kojima bi se eventualno mogli naći penzioneri.

- Ako vidimo da se ove mjere ne poštuju, morat ćemo uvesti neku drugu restrikciju - ili zabraniti do 12 sati svima drugima izlaz, ili naprosto prekinuti ovu aktivnost. Ali nadamo se da ćemo se svi zajedno toga pridržavati - navodi Solak.

Najavio je da se za oko pola sata očekuje slijetanje aviona na Sarajevski aerodrom s bh. državljanima iz Štokholma, te da su u tom pogledu poduzete sve sigurnosne mjere, a osiguran je i karantin.

- Sutra rano ujutro dolazi nam jedan autobus iz Francuske sa našim državljanima, i također smo donijeli određene upute i prinudne izolacije - kazao je Solak.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo