10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

05.04.2020 / 18:19 KORONAVIRUS - Banja Luka

Cvijanović sazvala sastanak: Nove uredbe zbog vanrednog stanja

Cvijanović sazvala sastanak: Nove uredbe zbog vanrednog stanja
Željka Cvijanović / Vijesti.ba
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović organizovat će sutra sastanak na kojem će entitetski premijer Radovan Višković, ministar pravde Anton Kasipović i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač ...

... obrazložiti donošenje Prijedloga uredbe sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja za teritoriju RS, kao i Prijedloga uredbe sa zakonskom snagom o prekršaju izazivanja panike i nereda.

Sastanku će, kako je najavljeno, prisustvovati predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske i predsjednik skupštinskih Odbora za ustavna pitanja Nedeljko Čubrilović te predsjednica Zakonodavnog odbora Dušica Šolaja.

Entitetska vlada je, 3.aprila, na drugoj vanrednoj sjednici, prihvatila Prijedlog uredbe sa zakonskom snagom o rokovima i postupanju u sudskim postupcima za vrijeme vanrednog stanja za teritoriju tog bh. entiteta i Prijedlog uredbe sa zakonskom snagom o prekršaju izazivanja panike i nereda te uputila ih predsjednici RS.

Ona, u skladu s ustavnim ovlašćenjima, treba da donese pomenute uredbe, jer u vrijeme vanrednog stanja u RS-u ima ovlaštenje za donošenje uredbi sa zakonskom snagom.

Donošenje narednih uredbi sa zakonskom snagom odvijat će se po istoj proceduri.

Vanrendo stanje u RS uvedeno je usljed pojave koronavirusa.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo