9°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

05.04.2020 / 15:15 KORONAVIRUS - Olakšavanje humanitarnog pristupa

Tajlandski muslimanski separatisti najavili prekid vatre zbog koronavirusa

Tajlandski muslimanski separatisti najavili prekid vatre zbog koronavirusa
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Muslimanska separatistička grupa na Tajlandu saopćila je da obustavlja svoje gerilske aktivnosti radi olakšavanja humanitarnog pristupa tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa.

Barisan Revolusi Nasional navodi u saopćenju objavljenom u nedjelju na svojoj Facebook stranici da će djelovati "u cilju stvaranja sigurnijeg i prikladnijeg okruženja za zdravstvene i ostale organizacije koje imaju zadatak da spriječe izbijanje i zaustave širenje koronavirusa".

U saopćenju navode da će suspenzija njihovih aktivnosti ostati na snazi ​​sve dok grupu ne napadnu vladine snage, prenio je AP.

Ova grupa, uglavnom poznata kao BRN, bori se za autonomiju za tri najjužnije pokrajine Tajlanda, jedine sa muslimanskom većinom u pretežno budističkoj zemlji. Oko 7.000 ljudi je ubijeno otkako je sukob izbio 2004. godine.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres rekao je u petak da su zaraćene strane u 11 zemalja svijeta pozitivno odgovorile na njegov poziv na globalni prekid vatre kako bi se okončala pandemija koronavirusa.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo