13°C
Mostar 18°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 15°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

05.04.2020 / 08:22 KORONAVIRUS - Koronavirus

Kraljica Elizabeta II se obraća naciji

Kraljica Elizabeta II  se obraća naciji
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Kraljica Elizabeta II. obratit će se u nedjelju navečer naciji u vrijeme dok se Britanija bori s vrlo smrtonosnom epidemijom koronavirusa.

Vlada je naredila izolaciju u Britaniji, zatvorila kafiće, restorane i gotovo sve trgovine. Zabranila je društvena okupljanja i naredila Britancima da ostanu kod kuće i izlaze samo kad im je to neophodno.

Britanska kraljica Elizabeta pozvat će Britance da pokažu istu odlučnost kao i njihovi preci i suoče se s izazovom pandemije koronavirusa tipičnom britanskom duhovitom odlučnošću, u jednom od njenih iznimno rijetkih obraćanja naciji u nedjelju.

U tek petom izvanrednom izravnom televizijskom obraćanju u svih 68 godina njezine vladavine, kraljica Elizabeta također će zahvaliti zdravstvenim djelatnicima koji su na prvoj liniji borbe protiv pandemije i priznati da neke obitelji već proživljavaju patnju i bol.

Video koji je snimljen u dvorcu Windsor gdje se 93-godišnja kraljica trenutno nalazi sa svojim suprugom, princom Filipom, emitirat će se u nedjelju u 19 sati.

"Nadam se da će u godinama koje dolaze svatko moći biti ponosan na to kako je reagirao na ovaj izazov. A oni koji će doći poslije nas reći će da su Britanci ove generacije bili jednako jaki kao i bilo koje druge", kazat će 93-ogodišnja britanska kraljica, navodi se u izvacima njezina govora koje je unaprijed objavila Buckinghamska palača.

U subotu je britanska vlada objavila da je među onima koji su bili pozitivni na koronavirus umrlo njih 708 tijekom 24 sata, odnosno ukupno 4.313 ljudi, te da je među umrlima i petogodišnje dijete, uz najmanje 40 osoba koji nisu ranije imali kronične bolesti.

Zdravstveni dužnosnici upozoravaju da se visoka stopa smrtnosti očekuje još najmanje tjedan ili dva, iako se ljudi ponašaju sukladno mjerama stroge izolacije.

Kraljica je prošli mjesec u pisanom priopćenju navela da će kraljevska obitelj odigrati svoju ulogu u borbi protiv koronavirusa.

"Znamo da mnogi pojedinci i obitelji u Ujedinjenom Kraljevstvu i diljem svijeta ulaze u razdoblje velike zabrinutosti i nesigurnosti", rekla je.

"Svima nam je savjetovano da promijenimo svoje uobičajene rutine i načine života za veće dobro zajednica u kojima živimo, a osobito za one najugroženije u njima."

Kraljica se rijetko obraća naciji izuzev njezine poruke svakog Božića.

Posljednji put je to učinila 2012. kada je obilježila 60 godina na vlasti. Deset godina ranije, 2002., obratila se naciji nakon smrti njezine majke i zahvalila se Britancima na iskazanoj sućuti.

Isto je učinila na početku Zaljevskog rata 1991., ali njezino najpoznatije obraćanje dogodilo se nakon smrti njezine snahe, princeze Diane u automobilskoj nesreći u Parizu 1997., usred tugovanja cijele zemlje i kritika upućenih kraljevskoj obitelji.

Kako bi se izbjegao svaki rizik mogućeg prijenosa zaraze koronavirusom, obraćanje je snimljeno u velikoj sobi dvorca kako bi se osigurao potreban razmak između kraljice i kamermana, koji je nosio zaštitnu odjeću i bio jedina osoba prisutna u sobi.

Ranije ovoga tjedna kraljičin sin, princ Charles (71) izišao je iz samoizolacije nakon što je prethodno test pokazao da je pozitivan na koronavirus.
(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo