14°C
Mostar 16°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 16°C
Bihać 15°C
Powered by Dark Sky

04.04.2020 / 23:26 KORONAVIRUS - Američki predsjednik

Trump: Imat ćemo puno mrtvih

Trump: Imat ćemo puno mrtvih
Foto: Vijesti.ba
Prema najnovijim podacima Sveučilišta John Hopkins, broj oboljelih u SAD-u prešao je 300.000 slučajeva. Naime, u toj zemlji je najviše oboljelih na svijetu, a samo danas je prijavljeno više od 23.000 slučajeva.

U SAD-u zasad je preminulo 8344 osoba, a oporavilo se njih 14.464. Trenutno je aktivno 277.817 slučajeva. To je više od zbroja slučajeva u Italiji i Španiji koje skupa imaju oko 250.000 oboljelih.

Savezna država New York, žarište epidemije novog koronavirusa u Sjedinjenim Državama, izvijestila je u subotu o novih 630 umrlih u jednom danu, što je najviše od početka epidemije dok se ubrzavaju pripreme u očekivanju vrhunca zaraze. Država New York dosad ima 3565 umrlih i više od 113.000 oboljelih - među kojima 63.000 u gradu New Yorku - slično kao Italija i Španija, gdje je broj umrlih veći.

"Još nismo dosegnuli vrhunac epidemije, ali se približavamo", rekao je demokratski guverner Andrew Cuomo na press  konferenciji, istaknuvši da bolest posebno brzo napreduje na Long Islandu.

Samo u gradu New Yorku više je od četvrtine od preko 7000 preminulih od koronavirusa u SAD-u, po podacima Sveučilišta John Hopkins.

Na konferenciji za medije oglasio se i Trump.

Rekao je kako su ova i naredna sedmica vjerovatno najteži za SAD i dodao kako će biti puno smrti.

Govoreći na konferenciji za medije dodao je kako se broj mrtvih može smanjiti ako se ljudi drže određenih mjera.

“Bit će puno mrtvih, nažalost. Bit će smrti. Fokusiramo se na najteže pogođene regije”, rekao je i dodao kako se Bijela kuća bori za sve Amerikance te kako je cijela zemlje skupa u ovome.

Dodao je kako će uskoro Amerikancima s pandemijom pomoći i vojnici, još medicinskih radnika i profesionalci.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo