9°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 13°C
Powered by Dark Sky

04.04.2020 / 13:17 KORONAVIRUS - TIBiH

Nezakoniti spiskovi onih koji se 'dobrovoljno' odriču dijela plate u RS

Nezakoniti spiskovi onih koji se 'dobrovoljno' odriču dijela plate u RS
TI BIH / Vijesti.ba
Transparency International u Bosni i Hercegovini (TIBiH) podnio je prijavu Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH protiv Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, koje je uputilo dopis svim školama da sačine spiskove zaposlenih koji su dobrovoljno ...

... pristali na umanjenje plate – saopćeno je iz te nevladine organizacije.

Tvrde da se „spiskovi radnika koji se, navodno, dobrovoljno odriču ličnih primanja u korist Fonda solidarnosti za obnovu RS, prave bez ikakvog zakonskog osnova i mogu služiti kao sredstvo pritiska i diskriminacije onih koji na to nisu pristali“.

- Ovakvim načinom provođenja naredbe Ministarstva, narušava se proklamovani princip dobrovoljnosti, ali i osnovni princip Zakona o zaštiti ličnih podataka, koji kaže da se lični podaci u ovakvom slučaju mogu koristiti samo u mjeri i obimu koji je neophodan da bi se ispunila svrha. U ovom slučaju,  Ministarstvo je upravo postupalo suprotno principima zakona, jer ne postoji zakonski osnov za sačinjavanje spiskova, a njihovo pravljenje stvara razumnu pretpostavku da bi se isti mogli koristiti za nedozvoljene i nezakonite svrhe, kao što su diskriminacija po osnovu nečijeg nepristanka na umanjenje plate – navode u saopćenju iz TIBiH.

Očekuju od Agencije da postupi u skladu sa zakonom, izvrši kontrolu i naloži prekid ovakve, kako dodaju, nezakonite ličnih obrade podataka zaposlenih u obrazovnom sistemu RS. Ističu da su se u javnosti pojavile tvrdnje da direktori prisiljavaju zaposlene da se odreknu dijela primanja, o čemu se oglasila i Konfederacija sindikata RS.

IZ TIBiH dodaju da prate sva postupanja organa tokom vanrednog stanja, kao i potencijalne slučajeve zloupotreba i prava građana.

Tako je, na primjer, zbog medijskih napisa i snimaka iz Fabrike obuće „Bema“, koji su se pojavili u javnosti, TIBiH uputio prijavu nadležnim inspekcijskim organima u kojoj traže i hitan inspekcijski nadzor zbog nepostupanja po zdravstvenim propisima u vrijeme epidemije.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo