9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

04.04.2020 / 12:20 KORONAVIRUS - Predsjednik IPC

Parsons: Paraolimpijske igre u Tokiju bit će u znaku humanosti

Parsons: Paraolimpijske igre u Tokiju bit će u znaku humanosti
Foto: Fena / Vijesti.ba
Andrew Parsons, predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta (IPC) u ekskluzivnom razgovoru za BHRT govorio je o pandemiji koronavirusa, ljudskoj humanosti za koju kaže da će previzići ovu krizu i Paraolimpijskim igrama u Tokiju 2021. godine.

Parsons je rekao da je kao čovjek jako sam zabrinut jer se koronavirus brzo širi.

- Još uvijek je na neki način nepoznat i naučnici ga istražuju. Teško je jer još uvijek nemamo vakcinu . U svemu tome, jako sam zabrinut i za svoju porodicu. U samo jednom danu, u mojoj zemlji (Brazil) prije nekoliko dana umrlo je 200 osoba. Sve to utiče i na sam sport, ali u ovom trenutku se više treba fokusirati da se sačuva zdravlje nego na sport - rekao je Parsons.

Olimpijske, a samim tim ni Paraolimpijske igre neće biti ove godine.

U ovom trenutku Paraolimpijske igre u Tokiju su od 24. augusta do 5. septembra 2021. godine. Na pitanje hoće li biti dodatnih izmjena, Parsons je rekao: "Za sada nema dodatnih promjena niti pomjeranja. Također, nema ni velikih promjena u opsegu sportova koji su zastupljeni, niti u opsegu samog događaja kakav su paraolimpijske igre. U ovom trenutku intenzivno radimo sa ostalim međunarodnim federacijama kako bi prilagodili kalendare pojedinih takmičenja i kvalifikacija za međunarodna takmičenja".

Po njegovim riječima, paraolimpijske igre su prioritet i ova situacija neće mnogo uticati na datum Zimskih Paraolimpijskih igara u Pekingu 2022 godine.

- O nekim drugim takmičenjima razgovaramo sa međunarodnim federacijama i razmatramo mogućnosti organizacije tih takmičenja te nastojimo pronaći najbolje datume za njih. U ovom trenutku razmišljamo o pomjeranju nekih prvenstava u 2022. godinu. Dakle , intenzivno razgovaramo sa međunarodnim federacijama i sve ćemo objaviti u narednih nekoliko sedmica - rekao je predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta.

- Kada je riječ o Paraolimpijskim igrama i onome što u ovom trenutku mogu reći jeste informacija da imamo fantastičan odnos i veliku podršku sa njihove strane. Niti jedan od sponzora nije inicirao razgovor o eventualnoj promjeni planova. Svi oni su velika podrška paraolimpijskom pokretu, a mnogo njih u ovom momentu pita šta mogu učiniti dodatno kako bi podržali paraolimpijce. Također, razumiju i svjesni su da će Paraolimpijske igre naredne godine biti simbol humanosti koja prevazilazi ovu trenutnu krizu - poručio je.  

Na mjestu predsjednika Međunarodnog paraolimpijskog komiteta (IPC) Parsons je naslijedio Sir Filipa Kravena.

- Ne samo da sam ga naslijedio nego sam imao priliku raditi s njim osam godina kao potpredsjednik i u tom periodu sam naučio da sportisti moraju biti glavni prioritet Međunarodnog paraolimpijskog komiteta (IPC) i da svaka odluka mora biti donesena u njihovu korist, jer je i on sam bio sportista. Također, od Filipa sam naučio da same odluke ne smiju imati uticaja na sportiste i da oni moraju biti u centru odlučivanja i organizacije - rekao je Parsons.

Radio Bosne i Hercegovine u okviru svog programa ima emisiju koja se zove “SportusParalimpicus” i koja promoviše sport osoba s invaliditetom i u kojoj se često kaže “da je sport osoba s invaliditetom mnogo više od sporta”.

Parson ističe da je to veoma važna poruka.

- Paraolimpijski sport nije i ne smije biti samo pobjede i zlatne, srebrene i bronzane medalje. Mislim na percepciju ljudi, promjenu društvenih pogleda odnosno načina na koji ljudi gledaju na one koji su drugačiji. Dakle, apsolutno se slažem sa konstatacijom da je mnogo više od sporta - rekao je predsjednik IPC-a.

Poručio je par sportistima i građanima u Bosni i Hercegovini da je u ovom trenutku najvažnije da ostanu zdravi.

- Ovo će potrajati neko vrijeme i dok ne prođe moramo ostati kući i slušati upute nadležnih. Brazilci, Bosanci, muslimani, kršćani, jevreji ,crnci ili bijelci, na kraju smo svi ljudska vrsta. Ova globalna kriza nam je pružila priliku da razmišljamo o tome šta nam je zajedničko a ne šta nas dijeli, a kada naredne godine dođu Paraolimpijske igre bit će simbol pobjede nad ovom užasnom krizom - poručio je na kraju razgovora za BHRT Andrew Parsons, predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog komiteta.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo