22°C
Mostar 24°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 25°C
Bihać 23°C
Powered by Dark Sky

02.04.2020 / 23:38 KORONAVIRUS - Koronavirus

Crna Gora još bez prvog izliječenog pacijenta

Crna Gora još bez prvog izliječenog pacijenta
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

Od 143 osobe koje je Institut za javno zdravlje Crne Gore analizirao u četvrtak, 21 je bila pozitivna na koronavirus, što znači da je u toj zemlji od 17. ožujka kada je potvrđen prvi slučaj, potvrđeno 144 slučajeva infekcije.

 

Zabilježena su i dva smrtna slučaja, a u Kliničkom centru Crne Gore/KCCG/ liječi se 20 pacijenata, od kojih su dva životno ugrožena.

"Dva pacijenta priključena su na respiratore, od kojih je jedan u veoma teškom stanju. Životno su ugroženi. Naročito teško je stanje pacijenta koji je u srednjim životnim godinama", rekao je direktor KCCG Jevto Eraković, ističući da još u Crnoj Gori nije zabilježen prvi slučaj izliječenja od COVID-a 19.

Crnogorski Nacionalni koordinacijski tim promijenio je u četvrtak navečer odluku o zabrani izlaska građana iz kuća i stanova, koja je pored zabrane napuštanja stambenih objekata radnim danima od 19 sati, predviđala kućni boravak građana od subote u 13 sati do ponedjeljka ujutro.

Izmjenom te mjere građanima Crne Gore dozvoljeno i nedjeljom do 13 sati da budu izvan kuće.

U crnogorskoj javnosti kritizira se nadležnost policije da bez naloga ulazi u stanove i kuće građana kako i provjerila krši li se mjera zabrane okupljanja, koja predviđa da se u „objektima stanovanja mogu naći isključivo članovi istog domaćinstva“.

Pravnici koje je kontaktirao dnevnik Vijesti, navode da takva nadležnost policije ima uporište u zakonu o sprečavanju širanja zaraznih bolesti.

„Ali ipak, ako policijski službenici uđu u kuću ili stan da provjere krši li se mjera zabrane okupljanja oni moraju biti adekvatno higijenski zaštićeni, jer bi u suprotnom građani mogli da ih prijave za nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti“, priopćili su pravnici Vijestima.

Šefica zdravstveno-operativnog tima Vesna Miranović ranije je rekla „da niko nikome neće ulaziti u stan i ugroziti privatnost ljudi“, već da mjera ima cilj da se prestane sa slavljima i okupljanjima ljudi iz različitih sredina i da će u tim slučajevima reagirati epidemiološke službe.

Crnogorski predsjednik Milo Đukanović poručio je građanima da idućih desetak dana poštuju mjere i ocijenio da je Crna Gora postigla znatno bolje rezultate u borbi protiv koronavirusa od mnogih drugih država "mnogo bogatijih i mnogo organiziranijih" i da "to nije slučajno, to je rezultat ozbiljne pripreme sustava i ozbiljne odgovornosti građana".(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo